Sidor

söndag 9 oktober 2022

September 2022

September blev en ganska blygsam månad vad gäller läsningen, men i gengäld bjöd den på både Kristianstad bokfestival och Bokmässan i Göteborg.

I bokcirkeln fortsatte temat "Deckare med variation" och vi läste en riktig klassiker, Dolken från Tunis av Agatha Christie. Det var en bok jag redan läst, och trots att jag från sida ett faktiskt kom ihåg vem mördaren var, lyckades jag inte genom detaljer i texten klarlägga bevisen som pekade i rätt riktning. Ett gott betyg till Agatha Christie, tycker jag. Boken är ett låsta-rummet-mysterium - Roger Ackroyd blir mördad i sitt arbetsrum bakom en låst dörr, efter att han fått ett avslöjande brev i sin ägo. Som tur är befinner sig Hercule Poirot i närheten och kallas in för att lösa gåtan. Nästa bok i temat blir Natten Tallulah Murray försvann av Lisa Jewel.

Mer deckare blev det, nämligen Sara Strömbergs Sly och också nästa del i serien, Skred. Jag blev väldigt förtjust i böckernas huvudperson, Vera Bergström, lokalredaktör på Jämtlandsposten. Jag tycker också om blinkningarna i texten åt kontrasterna mellan livet i Åres glesbygd för de infödda, jämfört med lyxturisterna som kommer till Åre för att njuta av det goda livet, eller varför inte kontrasten till Stockholm som också finns med. Strömberg har träffsäkra personporträtt och fantastiska naturskildringar, och spännande är det förstås också. Jag ser verkligen fram emot fler delar i serien. 

På Kristianstads bokfestival lyssnade jag bland annat på de här spännande samtalen:

Kjell och Mårten Westö om sin gemensamma bok Åren.


 
Quynh Tran och Athena Farrokhzad intervjuar varandra om Skugga och svalka och Åsnans år.

Bokmässan i Göteborg var också riktigt kul, och efterlängtad, med tanke på pandemibegränsningarna som ställt till det de senaste åren. Jag var där i tre dagar och lyssnade förstås på massor av intressanta författarsamtal. Några av favoriterna var de här:

Andrea LundgrenJohannes Anyuru

Edward Carey


Elly Griffiths

John Ajvide Lindqvist

Nu får vi se vad oktober blir för slags läsmånad. Den har börjat bra, även om jag tycks läsa i en massa olika böcker samtidigt. Lite här och lite där, och svårt att välja.

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...