måndag 1 september 2014

Min första Sjöwall Wahlöö

Mannen som gick upp i rök (1966) är faktiskt den allra första boken av Maj Sjöwall och Per Wahlöö som jag har läst. Naturligtvis känner jag till poliskommissarie Martin Beck, och Sjöwall Wahlöö är ju närmast ett begrepp inom den svenska polisromangenren. Men det är alltså bara genom filmerna jag har mött Beck tidigare.
Det var hursomhelst en trevlig upplevelse att läsa om Marin Beck i bokform. Mannen som gick upp i rök utspelar sig till största delen i Budapest dit Beck blir skickad för att leta upp en försvunnen journalist. Vi får följa honom när han snokar runt för att kunna hitta något spår i detta märkliga fall, som också ska ske i det tysta eftersom man misstänker att någon diplomatisk skandal kan vara i antågande. Ord som Wallenberg-affären och Järnridån nämns med fasa av Becks överordnade.
Det märks också på andra sätt att boken är skriven 1966 och faktiskt skildrar en annan tid - det är riktigt roande att läsa de tidstypiska beskrivningarna. Till exempel åker Beck ut till sitt lånade sommarställe i skärgården i början av romanen, och då byter han om från stadskläder till "blåbyxor". När han sedan besöker den försvunne journalistens lägenhet, ser han "en trave long-playingskivor" på en hylla, och när han byter kläder när han kommit fram till hotellet i Budapest, tar han på sig "terylenebyxor".
Men oavsett tidsmarkörer, är förstås Mannen som gick upp i rök främst en riktigt bra polisroman. Jag kan absolut tänka mig att läsa fler av böckerna om Martin Beck.

4 kommentarer :

 1. jag tror inte att jag läst något av Sjöwall & Wahlöö, men sett desto flera filmer. säkert håller böckerna fortfarande för läsning liksom Maria Langs, trots tidsmarkörerna

  SvaraRadera
 2. Jag står inte ut med filmatiseringarna men böckerna gillar jag (även om jag inte läst så många), tycker tidsmarkörerna du nämner är charmiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de charmiga - jag gillade dem jättemycket!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...