måndag 25 april 2016

Kvinnlig vänskap

Elena Ferrantes Min fantastiska väninna är en roman som det har skrivits mycket om på sistone. Också jag har läst och trots höga förväntningar blev jag inte besviken.

Boken handlar om Elena och Lila som växer upp i efterkrigstidens Neapel. Området i utkanten av staden där de bor är fattigt och våldet är aldrig långt borta, både på gatorna och i hemmen. Några rika familjer finns det i grannskapet och man förstår snabbt att det i de här undantagsfallen finns något slags samröre med maffian.

I skolan går det bra för båda flickorna, men det är bara Elena som får fortsätta till realskolan och sedan vidare mot ytterligare utbildning och chansen till ett annat sorts liv. Lila får trots sin stora begåvning inte samma möjligheter utan ser istället till att inom den begränsade sfär som är hennes - pappans skomakeri och kontakterna med familjerna i kvarteret - skapa sig en drägligare tillvaro.

Egentligen är det från början Lila som är den mest drivande av de två; under barndomen är det länge Elena som följer med i och härmar allt som Lila gör, och Elena känner ofta att det hon lyckas med inte riktigt har ett värde förrän Lila får höra talas om det. Flickornas öden är sammanflätade och de speglar sig hela tiden i varandra. Det som de upplever var för sig blir i deras samtal något som även den andra kan få ta del av. Det är nästan som att de på sätt och vis lever genom varandra även om de ibland drar åt olika håll.

De precisa miljöbeskrivningarna förflyttar mig med lätthet till femtiotalets Italien och jag dras med i tonårens känslostormar och flickornas tankar om framtiden. Jag kommer att tänka på Silvia Avallones roman Stål som också den skildrar ett fattigt Italien och vänskapen mellan två flickor (och som jag också tycker väldigt mycket om.)

Min fantastiska väninna är den första delen av fyra och jag ser fram emot att läsa fortsättningen. Flickorna ska bli kvinnor och jag undrar hur deras liv kommer att se ut och hur deras vänskap ska gestalta sig. Jag förstår varför Elena Ferrantes roman blivit så hyllad.


Titel: Min fantastiska väninna
Författare: Elena Ferrante
Översättare: Johanna Hedenberg
Utgivningsår: 2016
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 335

2 kommentarer :

  1. låteer lovande. läste endast de sista raderna i din rec eftersom jag håller på med boken

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar den och ser fram emot de andra delarna!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...