torsdag 21 juli 2016

Vi av Kim Thúy

Kim Thúys senaste roman har precis som hennes tidigare ett innehåll och ett språk som är så vackert och så noga utmejslat att berättelsen om flickan Vi följer mig länge efter det att jag slagit igen bokpärmarna.Varje kort avsnitt ackompanjeras av ett ord eller en plats som författaren hänger upp sin minnesbild på, och på varje sida finns också en liten bild av en fågel som motsvaras av den röda fjäderdräkten på bokens framsida.

Huvudpersonen Vis namn betyder "dyrbara pyttelilla mikroskopiska". Hon är yngst i familjen och hennes föräldrar väljer namnet med en önskan om skydd för den allra minsta. För Vi är den enda utstakade framtidsutsikten att sörja för sina föräldrar, men när hon som tioåring flyr från Vietnam till Kanada tillsammans med sin mamma och sina bröder öppnar sig andra möjligheter. Mammans väninna Há blir en viktig förebild och hon uppmuntrar Vi att göra sina egna val, både ifråga om studier och kärlek.

Samtidigt som vi får följa Vis barndom och liv efter flykten, finns det delar av boken som skildrar hennes föräldrars och far- och morföräldrars historia. Denna rörelse både framåt och bakåt förtydligar Thúys fokus på frågor som identitet och tradition.

Jag kan verkligen rekommendera Vi, och tipsar också om Thúys två tidigare romaner Ru och Man.


Titel: Vi
Författare: Kim Thúy
Översättare: Ulla Linton
Utgivningår: 2016
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 141
2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...