torsdag 27 augusti 2015

Kvinnoalfabetet bokstaven C

I Enligt O:s alfabetsutmaning har vi nu kommit fram till C, en inte helt lätt bokstav att komma på svar till, känns det som... Men jag gör förstås ett försök.

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Tidigare i år läste jag Carol Rifka Brunts roman Tell the Wolves I'm Home och blev jätteförtjust. Förhoppningsvis kommer hon att skriva fler lika bra romaner, och annars kan hon faktiskt kvala in som en favoritförfattare redan nu.

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Jag tänker genast på Tracy Chevalier vars böcker jag gärna läser. Till exempel gillar jag Remarkable Creatures som handlar om fossilletaren Mary Anning från Lyme Regis på Englands sydkust, eller Girl With A Pearl Earring som handlar om den unga flickan Griet som får arbete hos självaste konstnären Vermeer.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Clarice Lispector är en kvinna och författare som jag gärna vill lyfta fram. Jag har hittills bara läst Stjärnans ögonblick men blev väldigt imponerad av hennes ovanliga sätt att skriva. Det är spännande med en kvinnlig författare som internationellt sett anses vara en av de riktigt stora.

4. Lyft fram ett kulturellt verk på C. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är ett det är en kvinna som står i centrum.

Här vill jag nämna romanen/filmen Coraline, där flicka går igenom en dörr och hamnar i en spegelvärld där hennes andra mamma vill hålla henne kvar för alltid.

______________________________________________________

12 kommentarer :

 1. det verkar som om jag måste läsa Carol Rifka Brunt? Lispector hade jag med först och Coraline finns bland mina DVD-filmer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, Carol Rifka Brunt tror jag faktiskt du måste läsa :-)

   Radera
 2. Den där Låt vargarna komma har stått oläst i bokhyllan sedan bokmässan förra året. Kanske vore det dags att läsa den.

  SvaraRadera
 3. Oh ja, Clarice Lispector!
  Intressanta val i övrigt också. De där vargarna är det nog dags att läsa snart, så många kloka bloggare som har rekommenderat den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är riktigt bra den där vargboken :-)

   Radera
 4. Stjärnans ögonblick är ny för mig. Likaså Tell the Wolves I'm Home. Spännande med nya bekantskaper! :)

  SvaraRadera
 5. Ser verkligen fram emot fler böcker av Carol Rifka Brunt. Claire Lispector tillhör listan på författare jag tänkt läsa i tusen år, men inte läst ännu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om Carol Rifka Brunt - förhoppningsvis blir det mycket mer lika bra!

   Radera
 6. Jag var inte helt förtjust i Tell the wolves I'm home. Jag "läste" den som ljudbok, men kom aldrig till slutet. Kanske borde försöka läsa den i text. Roligt att du också hade med Tracy Chevalier!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chevalier är en favorit - har lyssnat på henne i London en gång också och blev ännu mer förtjust då.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...