lördag 29 augusti 2015

Ulysses #5

Man kan gott säga att den 8:e augusti 2015 var en stor dag i mitt bokliga liv.

 Det var nämligen då jag läste ut mastodontromanen om en annan (betydligt större) dag i många bokälskares liv: den 16 juni 1904. Det är förstås James Joyce Ulysses jag talar om, och visst hade det varit snyggt om jag hade prickat in just Bloomsday som dagen jag läste ut romanen. Men Joyces skildring av Dublin är - samtidigt som den är exakt daterad - egentligen en dag vilken som helst i stadens invånares liv.

Vad tyckte jag då? Jo, jag gillar verkligen Ulysses. Trots att många referenser och finesser säkert går mig rakt förbi, tycker jag ändå att jag fått ut väldigt mycket av läsningen. Jag har upptäckt kapitlens olika stilar, jag har fått uppleva hur själva staden Dublin kommer till liv på boksidorna, jag har fått lära känna Leopold Bloom, hans fru Molly och den unge poeten Stephen Dedalus.

Jag läste boken under lång tid, ett kapitel i taget, och det tror jag är ett väldigt bra sätt att ta sig an det här verket. Då blir kapitlen tydligare enheter och man kan nog lättare få kläm på deras speciella stil. Jag har också haft en liten guide till Ulysses vid min sida (sådana finns det otaliga). Inte en extremt långrandig tolkning av boken, för tolka och uppleva vill jag gärna göra själv, utan en liten tunn volym där jag fått vissa fingervisningar om innehållet och hur olika litteraturforskare har sett på texten. Det har säkert gjort att jag upptäckt mer än jag annars hade gjort.

Efter att jag läst ut romanen passade jag också på att läsa Dag ut och dag in med en dag i Dublin där Erik Andersson skriver om arbetet med att översätta boken. Fyra år tog det tydligen, och inte undra på.

Det känns nästan lite tomt nu när boken är utläst, men det var en läsupplevelse som jag inte kommer att glömma i första taget.


Titel: Ulysses
Författare: James Joyce
Översättare: Erik Andersson
Utgivningsår: 2013 (originalet 1922)
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 820

Titel: Dag ut och dag in med en dag i Dublin
Författare: Erik Andersson
Utgivningsår: 2012
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 150

_______________________________________________________________

7 kommentarer :

 1. Erik Andersson förklarar så bra och intressant. Jag följde gatorna i Dublin förra veckan (datorn pajat, hoppas jag inte förlorat mina foton).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det hade jag verkligen också kunnat tänka mig att göra! Hoppas dina foton finns kvar så vi får se lite hur du hade det :-)

   Radera
 2. så kul! säkert alldeles rätt sätt att angripa Ulysses, sakta och kapitel för kapitel. det var faktiskt så jag läste Idioten nu i vår och sommar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det fungerade jättebra - tror allt hade smält ihop till en enda röra annars.

   Radera
 3. Göteborgs Universitet har gett ut Antologi En dag i Dublin Om James Joyces Ulysses Redaktörer: Åsa Arping och Mats Jansson ... http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/bocker/1.2748879-en-dag-i-dublin-om-james-joyces-ulysses-redaktorer-asa-arping-och-mats-jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. innehåller 18 akademikers tolkning och upplevelse av boken.

   Radera
  2. Det låter som ett riktigt bra tips! Ska genast kolla upp! :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...