tisdag 25 september 2018

Bokbyte i bokcirkeln

På senaste bokcirkelträffen pratade vi om den första boken i vårt science fiction-tema, Ray Bradburys klassiska Fahrenheit 451.

Boken handlar om brandmannen Guy Montag. Det är bara det att brandmännen i den här boken inte släcker bränder, utan istället bränner böcker och faktiskt också husen böckerna finns i (Fahrenheit 451 är den temperatur varvid papper fattar eld).

I det här samhället vill man inte att människor ska kunna tänka själva, så förutom att bränna böcker, fyller de rummen med stora interaktiva teveskärmar, så att folket ska kunna roa sig utan att tänka själv. Det finns inte några verandor på husen längre, eftersom det inbjöd till att sitta och prata och tänka. När man kör bil är det bara tillåtet att köra extremt snabbt så att man inte kan tänka på något annat än bilkörningen. Och så vidare.

Boken är skriven 1953 och det är intressant hur mycket av Bradburys framtidsdystopi som ändå känns ganska nära den värld vi lever i idag.

Nästa bok på science fiction-temat är Out of the Silent Planet av C.S. Lewis. Jag kände faktiskt inte alls till att författaren till Narnia-böckerna också hade skrivit en rymdtrilogi. Det ska bli riktigt intressant att läsa den.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...