tisdag 6 november 2018

Konstiga huset av Agatha Christie

Bookmark förlag ger ut Agatha Christie-böcker i nyöversättning och nu har turen kommit till Konstiga huset från 1949.

Titeln syftar på huset Tre Gavlar som ligger i en fin stadsdel i London och bebos av den förmögna familjen Leonides. Huset är stort och rymmer tre generationer av familjen och de tycks leva där i harmoni. En av dem är Sophia, en ung kvinna som har planer på att gifta sig med bokens berättare, Charles.

När Sophias farfar dör under mystiska omständigheter, misstänker man att det är hans unga änka som ligger bakom mordet. Charles skickas till huset av sin pappa som arbetar vid polisen, för att de ska kunna få information inifrån. Fallet verkar nämligen ovanligt svårlöst.

Det står ganska snart klart att varken Charles eller överkommissarie Taverner som utreder fallet, är helt övertygade om att änkan ligger bakom. Återstår att någon annan i familjen är en mördare. Men vem?

Det är alltid underhållande att läsa en pusseldeckare av Agatha Christie. Den här tycker jag särskilt mycket om, på grund av upplösningen. Tydligen ville Christies amerikanska förlag att hon skulle skriva ett annat slut eftersom de upplevde det som chockerande, men det vägrade förstås Christie. Tur var väl det.


Titel: Konstiga huset (Crooked House i original)
Författare: Agatha Christie
Översättare: Lisbeth & Louie Renner
Utgivningsår: 2018 (1949 i original)
Förlag: Bookmark
Antal sidor: 247

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...