tisdag 10 oktober 2023

Tisdagstrion: Rosa

"Rosa" är kort och gott temat för veckans tisdagstrio. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med en roman med rosa omslag. Sara Stridsbergs Drömfakulteten handlar om Valerie Solanas, kvinnan som  skrev det radikala feministiska SCUM-manifestet. Stridsbergs roman belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2007, och den är verkligen en stor läsupplevelse.

2. Nästa bok är skriven av en författare som heter Rosa i förnamn, nämligen Rosa Liksom. Hon har funnits på min att-läsa-lista länge, så detta får bli en påminnelse om att jag verkligen borde läsa någon av hennes böcker snart. Och varför inte börja med hennes senaste roman, Älven, som beskrivs så här:

"Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder och hennes gravida mamma har lämnat gården tillsammans med Farbror. Tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet."

3. Till sist, ett måhända långsökt tips, men vi har en Rosa också hos skaparen av en av mina deckarfavoriter. The Crossing Places är första delen i en lång serie om rättsarkeologen Ruth Galloway. Författaren är förstås Elly Griffiths, men visste ni att hennes riktiga namn faktiskt är Domenica de Rosa? 

13 kommentarer :

  1. Böckerna om Elly Griffiths har jag läst, nästan allihop. Här är min trio https://bokslut.blogspot.com/2023/10/tisdagstrion-rosa.html

    SvaraRadera
  2. Vilken klurig trio. Elly Griffiths har jag läst och Rosa Liksoms bok har jag hemlånad från bibblan.
    Här finns min trio: https://cinnamonbooks.se/2023/10/10/tisdagstrion-rosa/

    SvaraRadera
  3. Drömfakulteten har jag läst och Griffiths bok. Rosa Liksoms bok behöver jag också bli påmind om. Den ligger i läslistan.
    http://mosstanten.se/2023/10/10/tisdagstrion-rosa/

    SvaraRadera
  4. Finurliga val. Fast jag tycker att jag var lite finurlig jag med ;) Här är min trio:

    https://skrivrobert.blogspot.com/2023/10/tisdagstrion-rosa.html

    SvaraRadera
  5. trevligt att Rosa liksom får vara ed, hon säger att rosa är henne favoritfärg, min också:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2023/10/rosa-tisdagstrio.html

    SvaraRadera
  6. Mina tankar gick också till rosa bandet så här i oktober. Men det syns inte i boktrion: https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2023/10/10/tisdagstrion-rosa/

    SvaraRadera
  7. Mina skära tankar — och böcker — hittar du på https://bastmattan.blogspot.com/?m=0
    Margaretha

    SvaraRadera
  8. Älskar både Stridsbergs och liksoms böcker men har inte läst dessa. Skriver upp dem på min lista! Tack för tips! http://bokologen.se/2023/10/10/tisdagstrion-rosa/ Maria

    SvaraRadera
  9. Mias bokhörna https://eggetbok.blogspot.com/2023/10/tisdagstrion-vecka-41-rosa.html?m=1

    SvaraRadera
  10. Jo, jag visste att Elly Griffiths heter så. Hon berättade det när hon var på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.https://lottensbokblogg.wordpress.com/2023/10/10/tisdagstrion-v-41-rosa/

    SvaraRadera
  11. Vi tänker lika kring Liksom. https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2023/10/i-ett-rosa-skimmer.html

    SvaraRadera
  12. Nu får jag gå över till Crome för att kunna kommentera här också. varför?http://mrscalloway.blogspot.com/2023/10/tisdagstrion-v-41-2023-rosa.html.

    SvaraRadera
  13. Liksom finns även i min trio med en bok jag läst av henne och tyckt om. Kul att höra vad Elly Griffiths heter egentligen, fint namn undrar varför hon valt att skriva under pseudonym. Stridsbergsbok har jag läst och gillat den med. Lite kul att din trio innehöll författare jag har läst.
    Min trio kommer här
    https://mittbokintresse.blogspot.com/2023/10/tisdagstrion-rosa.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...