lördag 31 augusti 2024

Novellresan i augusti: Sammanfattning av 1800-talets London

Novellresan i augusti månad innebar läsning av noveller som utspelar sig i 1800-talets London. Jag läste totalt tre noveller på temat.


Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

Jag inledde läsningen med Louisa May Alcotts "Lost in a London Fog", en novell som beskriver två självständiga amerikanska damers försök att ta sig hem genom London-dimman, med hjälp av en opålitlig taxichaufför.  

Därefter blev det två noveller av Arthur Conan Doyle. Båda har Sherlock Holmes som huvudperson och båda utspelar sig just i London. "Den blå karbunkeln" är namnet på en viss ädelsten som dyker upp på ett högst oväntat ställe. Handingen tar oss bland annat till Tottenham Court Road och marknaden vid Covent Garden.

"The Adventure of the Resident Patient" handlar om Doktor Percy Trevelyan som samarbetar med en viss Mr Blessington. Denne betalar för Trevelyans läkarmottagning mot att han själv också får bo i huset och ha nära till läkarvård. Arrangemanget fungerar till en början väl, men efter något år börjar Blessington plötsligt uppträda alltmer nervöst. Både läsaren och Trevelyan undrar förstås vad det beror på. 

Hur har det gått med er novelläsning?

tisdag 27 augusti 2024

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa

Denna den första tisdagstrion efter sommaruppehållet ska vi ägna åt böcker vi ser fram emot att läsa. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 


1. Först ut i min trio är en bok jag köpte med hem från min kurs i Oxford, nämligen Lyra's Oxford av Philip Pullman. Boken är en novell som utspelar sig två år efter att historien om Lyra och hennes daemon Pantalaimon tog slut i The Amber Spyglass. När de sitter uppe på taket på Jordan College och spanar ut över Oxford, får de syn på en fågel som verkar bli attackerad av en flock svalor. De inser snabbt att fågeln är en häxas daemon och försöker rädda den. 

2. Jag ser också fram emot att läsa Sara Stridsbergs nya roman Farväl till Panic Beach, som kommer ut i september. Romanen beskrivs så här av förlaget (Bonniers): 

"I en vindlande berättelse som sträcker sig från 1917 till våra dagar följer vi skiftena mellan generationerna i Kungstornet i Stockholm. Om somrarna reser de till Panic Beach, en evighetsstrand fylld av djurskelett och ensamma barnlekar. Långt senare blir en dotter sittande i en vintrig Berzelii park med minnena av en familj fylld av förlorare och upphöjda, alltmedan det skimrande och skrämmande skenet från Panic Beach avtar."

3. Till sist, tillbaka till Oxford genom Babel: En hemlig historia av R.F. Kuang. Boken är flertaligt prisad och beskrivs så här (också Bonniers):

"1828. Koleran rasar när professor Lovell dyker upp i Kanton, Kina och tar med en föräldralös pojke till England. Han får namnet Robin Swift och ska utbildas i döda och levande språk samt lära sig att bli en gentleman. Målet är en studieplats vid Babel i Oxford, ett ledande centrum för översättning och magisk silverbearbetning. Babel samlar studenter från hela världen. Här laddas silverplattor med egenskaper som botar sjukdomar, renar vatten och underlättar uppförandet av järnvägar och broar. För Robin är det en plats tillägnad kunskap. Tills han inser att Babels silver är en förutsättning för britternas världsherravälde och måste välja sida. Men kan en student utmana ett imperium?"

onsdag 21 augusti 2024

Nya teman i tisdagstrion


Nu är semestern över och i nästa vecka (27/8) är det dags för tisdagstrion igen.

Samtidigt vill jag redan nu signalera att de fem teman jag presenterar nedan får bli mina sista. Jag har fått allt svårare att hinna med tisdagstrion och känner att det kanske är dags för någon annan att ta över (om ni är sugna på att fortsätta.) Så med detta sagt, vem som vill får gärna ta över stafettpinnen från och med vecka 40!


  • Vecka 35: Böcker jag ser fram emot att läsa
  • Vecka 36: Beatles (författare/huvudpersoner som heter som bandmedlemmarna, låttitlar/textrader, kanske en felstavad skalbagge - beetle - osv.)
  • Vecka 37: Kropp & själ (i handling, titel eller på omslag)
  • Vecka 38: Min, mitt eller mina i boktiteln
  • Vecka 39: Sápmi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...