tisdag 27 augusti 2024

Tisdagstrion: Böcker jag ser fram emot att läsa

Denna den första tisdagstrion efter sommaruppehållet ska vi ägna åt böcker vi ser fram emot att läsa. Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips. 


1. Först ut i min trio är en bok jag köpte med hem från min kurs i Oxford, nämligen Lyra's Oxford av Philip Pullman. Boken är en novell som utspelar sig två år efter att historien om Lyra och hennes daemon Pantalaimon tog slut i The Amber Spyglass. När de sitter uppe på taket på Jordan College och spanar ut över Oxford, får de syn på en fågel som verkar bli attackerad av en flock svalor. De inser snabbt att fågeln är en häxas daemon och försöker rädda den. 

2. Jag ser också fram emot att läsa Sara Stridsbergs nya roman Farväl till Panic Beach, som kommer ut i september. Romanen beskrivs så här av förlaget (Bonniers): 

"I en vindlande berättelse som sträcker sig från 1917 till våra dagar följer vi skiftena mellan generationerna i Kungstornet i Stockholm. Om somrarna reser de till Panic Beach, en evighetsstrand fylld av djurskelett och ensamma barnlekar. Långt senare blir en dotter sittande i en vintrig Berzelii park med minnena av en familj fylld av förlorare och upphöjda, alltmedan det skimrande och skrämmande skenet från Panic Beach avtar."

3. Till sist, tillbaka till Oxford genom Babel: En hemlig historia av R.F. Kuang. Boken är flertaligt prisad och beskrivs så här (också Bonniers):

"1828. Koleran rasar när professor Lovell dyker upp i Kanton, Kina och tar med en föräldralös pojke till England. Han får namnet Robin Swift och ska utbildas i döda och levande språk samt lära sig att bli en gentleman. Målet är en studieplats vid Babel i Oxford, ett ledande centrum för översättning och magisk silverbearbetning. Babel samlar studenter från hela världen. Här laddas silverplattor med egenskaper som botar sjukdomar, renar vatten och underlättar uppförandet av järnvägar och broar. För Robin är det en plats tillägnad kunskap. Tills han inser att Babels silver är en förutsättning för britternas världsherravälde och måste välja sida. Men kan en student utmana ett imperium?"

19 kommentarer :

  1. Babel tyckte jag om! Här är mina tre: https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/08/27/tisdagstrion-bocker-jag-ser-fram-emot-att-lasa-3/

    SvaraRadera
  2. Tack för tips, mina:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/08/vill-lasa-tisdagstrio.html

    SvaraRadera
  3. Känner igen de två första författarna, men har inte läst något av dem. Här är min trio https://bokslut.blogspot.com/2024/08/tisdagstrion-bocker-jag-ser-fram-emot.html

    SvaraRadera
  4. Sara Stridsbergs bok vill jag absolut läsa. Babel blir jag lite nyfiken på.
    http://mosstanten.se/2024/08/27/tisdagstrion-bocker-jag-vill-lasa/

    SvaraRadera

  5. Det ser inte ut som någon frivillig stigit fram och erbjudit sig att att ta över efter Helenas fantastiska insats att komma med inspirerande temata till ”Tisdagstrion”. Kanske för att vi alla anar hur krävande det måste ha varit.
    Skulle det vara möjligt att dela på detta tids- och tankekrävande arbete. Att kläcka några, kanske för en månad i taget, temata, känns inte så oöverstigligt.

    Mina böcker på dagens tema hittar du på bastmattan.
    Margaretha

    SvaraRadera
  6. Längtar också efter Stridsbergs nya roman! Här är min trio:
    https://bokologen.se/2024/08/27/tisdagstrion-bocker-jag-ser-fram-emot-att-lasa-2/

    SvaraRadera
  7. Pullman och jag har inte blivit riktiga vänner ... Stridsberg läser jag nog framöver. Min trio ör till två tredjedelar svensk:
    https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/08/lasning-att-se-fram-emot.html

    SvaraRadera
  8. Intressanta tips. Här är min trio:

    https://skrivrobert.blogspot.com/2024/08/tisdagstrion-bocker-jag-ser-fram-emot.html

    (Om ingen annan anmäler sig kan jag tänka mig att fortsätta med tisdagstrion.)

    SvaraRadera
  9. https://eggetbok.blogspot.com/2024/08/tisdagstrion-vecka-35-bocker-jag-ser.html

    SvaraRadera
  10. klart att en måste läsa Sara Stridsberg!
    http://mrscalloway.blogspot.com/2024/08/tisdagstrion-v35-2024-bocker-jag-ser.html

    SvaraRadera
  11. Jag är också lite nyfiken på Babel.
    Mina böcker finns på:
    https://lasfotoljen.blogspot.com/2024/08/tisdagstrion-v35-bocker-jag-ser-fram.html

    SvaraRadera
  12. Jag har läst Babel och var sådär imponerad av den. Likaså tänkte och tyckte jag om hennes triologi Poppy war, men så läste jag Yellowface och fann min helt klara favorit av hennes böcker.
    Både Pullman och Stridsberg har jag läst böcker av och skulle kunna tänka mig att läsa fler av.
    MIn trio finns härhttps://mittbokintresse.blogspot.com/2024/08/tisdagstrion-bocker-jag-ser-framemot.html

    SvaraRadera
  13. Maken läser Babel och jag tvivlar på att det är en bok för mig https://lottensbokblogg.wordpress.com/2024/08/27/tisdagstrion-v-35-bocker-jag-ser-fram-mot-att-lasa/

    SvaraRadera
  14. Babel har jag läst på engelska men är sugen på att läsa den igen på svenska. Läste Yellowface på svenska och vill läsa något mer av författaren.
    Har läst böcker av Pullman men inget av Stridsberg.
    https://cinnamonbooks.se/2024/08/27/tisdagstrion-bocker-jag-ser-fram-emot-att-lasa-3/

    SvaraRadera
  15. Jag har inte fattat att Lyra's Oxford är en novell, jag trodde att det var något åt fackhållet. Men då ska jag ta och läsa den. Stridsbergs nya hade jag ingen koll på. Babel har jag faktiskt nersparad på Storytel, fast på engelska, men jag ska erkänna att jag inte hade en aning om vad den handlade om. Har väl sett den få bra omdömen och klickat bara :) (Säg vad jag INTE har sparat ner på Storytel!)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...