torsdag 27 mars 2014

Inventering av Erlend Loe

Poeten Nina Faber har just återvänt hem efter flera år i Istanbul. Hon har en lång men inte särskilt lyckad diktarkarriär bakom sig. Nu känner hon att hennes tid har kommit - med diktsamlingen Bosporen ska hon få det erkännande hon hela tiden har förtjänat.
 
Att den nya diktsamlingen når framgång är viktigt för Nina på flera plan: "Hon vill resa igen, hon vill betala sina räkningar i tid, och innerst inne vill hon dessutom glänsa." Hon sätter alltså alla sina förhoppningar till denna diktsamling och när en inplanerad uppläsning i en bokhandel blir inställd - de skyller på att de ska inventera, vilket visar sig vara en ren lögn - tar Nina första steget i den serie av handlingar som inte kan kallas något annat än Pay Back Time.
 
Jag ska inte avslöja exakt vad det är som Nina Faber gör, för det skulle förstöra er läsupplevelse. Men hon går verkligen bärsärkagång och inblandade i händelseförloppet är bland annat en anställd i en bokhandel, en illvillig recensent, Ninas psykolog och en golfboll!
 
Det är roligt och absurt på samma gång, och har man läst något av Erlend Loe tidigare känner man väl igen sig. Samtidigt säger boken något om villkoren för en poet idag, och den berör också frågan om vad som egentligen är ett lämpligt beteende för en kvinna i mogen ålder. Nina Faber går i alla fall långt utanför den mallen, och jag gillar att läsa om hennes galenskaper!
 
 
Titel: Inventering
Författare: Erlend Loe
Utgivningsår: 2014
Översättare: Lotta Eklund
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 136
 
 
 
 

6 kommentarer :

 1. jag läste Volvo Lastvagnar och bara älskade den. men så är jag frånlandet också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, det visste jag inte :-) Jag gillade också Volvo lastvagnar och en annan stor favorit är Doppler.

   Radera
  2. lantis, alltså. inte från Norge...

   Radera
  3. Jaha :-) Men lantis är bra det också!

   Radera
 2. Svar
  1. Visst är hans böcker roliga! Lite absurda och galna, men också sanna på något vis ;-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...