tisdag 13 maj 2014

Bokgeografi Danmark

Den här veckan tar vi oss till Danmark med hjälp av Enligt O:s bokgeografi:
 


1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Danmark eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En bok jag läste för några år sedan och verkligen gillade är Hundhuvud (på svenska 2006) av Morten Ramsland. Det är en humoristisk och samtidigt mörk bok om en annorlunda familj: det finns en familjelegend som talar om en nedgrävd skatt, en farmor med norskt ursprung som överlever med hjälp av burkar med frisk luft från Bergen, och en pojke med stora fladdriga öron som upptäcker att han kan höra en röst från förr.
 
En annan bok jag tycker mycket om är Karen Blixens Den afrikanska farmen (på svenska första gången 1955), som handlar om hur författaren själv bosätter sig i Kenya och driver en kaffeplantage. Jag gillar att läsa om en stark kvinna och jag njuter av skildringarna av det afrikanska landskapet.
 
Ett tredje exempel är från Susanne Brøgger, en av de mest välkända danska författarna. Hon har förstås skrivit massor, men jag har egentligen bara läst en enda av hennes böcker,  nämligen prosadikten Tone (till svenska 1982), som finns i en egen liten bok. Tone är en stark och udda kvinna som, med stor konst, lever och dör i Köpenhamn. Tydligen är porträttet baserat på en av Brøggers vänner.



2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Danmark. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Under nittiotalet läste jag många böcker av den danske författaren Peter Hoeg. Den första jag kom över var Fröken Smillas känsla för snö (till svenska 1993). I Köpenhamn bor grönländska Smilla granne med sexårige Esajas. När Esajas faller mot sin död från ett snöigt tak, kan Smilla med sin stora kunskap om snö se på spåren att det nog inte bara var en olycka, och en spännande jakt tar sin början.
 
En annan av Hoegs böcker som jag gillar är Kvinnan och apan (till svenska 1996), en roman med ett annorlunda ämne. Madelene är gift med Burden, en zoolog som importerar apan Erasmus för att använda honom i syfte att bli chef för London Zoo. Men Madelene och Erasmus rymmer tillsammans.
 
En tredje roman av Hoeg, som i mitt tycke kanske också är den bästa, är De kanske lämpade (till svenska 1995). Romanen utspelar sig på Biehls privatskola i Köpenhamn och handlar om de tre barnen Peter, Katatina och August. Rektorn härskar på skolan, och rumsarrest och kroppsaga är vanligt förekommande. De utsatta barnen blir del av ett socialpedagogiskt projekt, men de revolterar mot systemet.
 
 
 
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Danmark, som du inte läst, men är nyfiken på.
 
Jag är nyfiken på att läsa En av oss sover (2014) av Josefine Klougart. Jag har visserligen hört lite blandade reaktioner på boken, men vill förstås bilda mig en egen uppfattning.
 
En annan bok jag är nyfiken på är poeten Yahya Hassans dikter (2014). Just nu står jag i en lång reservationskö på den på biblioteket.
 
 
 
 
4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Danmark.
 
Precis som Linda skriver, så tänker också jag först och främst på bra teve i samband med dansk kultur. Det finns många danska serier som är sevärda, men min favorit är Den som dräper, som visades på svensk teve hösten 2011. Den handlar om polisen Katrine Ries Jensen som tillsammans med psykologen Thomas Schaeffer jagar en seriemördare.
 
 

8 kommentarer :

  1. Vilken rolig grej med bokgeografi! Danmark har ett gäng bra författare :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det kul! Kolla gärna in de tidigare bokgeografiinläggen om Ryssland och Italien bland annat.

      Radera
  2. Jag har också med Peter Hoeg i min bokgeografi, jag avgudade honom i tonåren. Håller med om att De kanske lämpade är hans bästa roman

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt! Peter Hoeg var absolut min favorit också!

      Radera
  3. Klart man måste nämna Karen Blixen när det gäller Danmark :-)

    SvaraRadera
  4. Har inte läst Den afrikanska farmen men däremot en väldigt läsvärd biografi om Karen Blixen av Judith Thurman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig att den är läsvärd - hon hade ju ett ganska annorlunda och fascinerande liv.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...