lördag 21 mars 2015

We Were Liars

Jag har läst We were liars av E. Lockhart, en bok som det har skrivits om på flera bokbloggar och som har fått massor av lovord. Alla tycks prata om twisten som ställer allt på ända.
 
Så det klart att mina förväntningar var höga när jag började läsningen och jag kunde inte låta bli att hela tiden fundera över när den där twisten skulle komma, och om det hade något med lögner att göra, med tanke på titeln?  Trots detta inre knåpande, drogs jag genast med i den stämning och det berättarflöde som Lockhart har lyckats skapa.
 
Boken utspelar sig på en ö som Cadys rika morfar äger helt och hållet och där han också har låtit bygga hus åt var och en av sina tre döttrar. Varje sommar tillbringar släktingarna tillsammans på ön, och Cady umgås mest med sina jämngamla kusiner, Johnny och Mirren. Gat finns också där, en kille som är medbjuden i egenskap av att vara släkting till en av mostrarnas män. Cady, Johnny, Mirren och Gat är ett sammansvetsat gäng som kallar sig just The Liars.
 
Familjen Sinclair är väldigt speciell. De har pengar och fin bakgrund, de är blonda och vackra och det är viktigt för dem att hålla en viss Sinclair-standard i allt de säger och gör. Men efterhand inser man att det kanske döljer sig något annat under ytan. Även i den här fina fasaden finns sprickor som blir alltmer synliga.
 
Sommaren när The Liars är femton blir Cady och Gat förälskade. Men samma sommar händer också något hemskt, en olycka som Cady i efterhand inte kan minnas något av. Hon plågas av svår huvudvärk och hon märker hur ovilliga alla är att berätta för henne vad som egentligen hänt. Detta blir fokus i bokens andra hälft. Ja, och så den där twisten då förstås.
 
Jag blev inte besviken.
 
 
Titel: We Were Liars
Författare: E. Lockhart
Utgivningsår: 2013
Förlag: Delacorte Press
Antal sidor: 225
 
 
 
 

8 kommentarer :

 1. OK, nu har jag nog bestämt mig för att jag måste köpa denna. Om du också gillar, trots höga förväntningar, så borde den ju vara bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstås inte garantera att vi tycker lika, men jag gillade den absolut!

   Radera
 2. Jag läste denna nu i veckan, den var väldigt speciell! Twisten var verkligen wow :D kunde inte ana!

  SvaraRadera
 3. jag ger upp! jag lägger till den på läslistan! om den håller trots högt ställda förväntningar måste det vara något speciellt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tycker den är speciell och inte bara för den där twisten. Det kommer fram mycket annat intressant också, och boken har en speciell stämning.

   Radera
 4. Jag älskade denna boken! Så fort jag hade läst ut den så vill jag bara läsa om den igen med tanke på twisten. Tänker man efter var Lockhart väldigt skicklig med att lämna lite ledtrådar om twisten, men jag missade dem totalt under läsningens gång. Jag läser aldrig om böcker, men med denna boken kommer jag göra ett undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst fanns ledtrådarna där och i efterhand kan man ju se hur en del var uttänkt. Skickligt gjort!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...