fredag 13 mars 2015

Bokbloggsjerka - tid att läsa

I bokbloggsjerkan den här veckan ställer Annika en fråga som ursprungligen kommer från Mia. Hon har ofta fått höra: "Hur hinner du läsa så många böcker?", och nu få vi i uppgift att besvara samma fråga.
 
Visst läser jag mycket, även om jag inte på långa vägar kommer upp i samma antal böcker per år som de allra flitigaste bokbloggarna gör. Men jag har alltid läst mycket och jag tror att om man en gång har hittat glädjen i böckerna, varken kan eller vill man sedan vara utan den.
 
Att få till lästid är både lätt och svårt, tycker jag. Det är hur lätt som helst att välja en bok framför ett halvtråkigt teveprogram och det är lätt att varje kväll läsa innan man somnar eller att utnyttja pendlingstiden till jobbet för en ljudbok i bilen.
 
Det som kan minska lästiden är att livet i övrigt innehåller så mycket annat som man måste - och ofta vill! - göra (och då pratar jag inte om städning och annat tråkigt). Jag kan inte alltid ha näsan i en bok när jag vill umgås med familjen, titta på sonens träningar, laga goda middagar, gå på konstutställningar, fika, se på film, vara i trädgården och en massa andra saker. Då är det inte säkert att läsningen är min prio nummer ett, men det gör mig absolut ingenting.
 
Det som är svårare är när det finns alldeles för mycket stora måsten i livet - i mitt fall heltidsstudier och jobb samtidigt (båda något jag gillar i och för sig), och en ständig känsla att varje jobbfri stund borde ägnas åt att skriva på den där masteruppsatsen. Då är ju frågan vad man verkligen borde ägna de ynka lediga stunderna åt.
 
Men då är jag faktiskt glad att jag har böckerna. Inget är så avkopplande som att fly in i en annan värld när man har det stressigt runt sig.
 
Mina tips för att få till mer lästid är helt enkelt att aktivt välja läsningen, istället för att läsa en rad eller två om det nu skulle råka bli lite tid över. Att lyssna på ljudböcker är också ett bra sätt att utnyttja tiden. Att varva mer krävande böcker med lättillgängliga och att alltid ha mer än en bok på gång samtidigt, tror jag är bra för att alltid ha något att läsa som passar för stunden. Till sist, det tips som jag tror skulle frigöra mest tid för de flesta idag: stäng av teven ibland.

30 kommentarer :

 1. en del TV-program kan man mycket väl "se" under det att man läser... annars är det ju lätt att stänga av

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag brukar också läsa lite framför teven ibland :-)

   Radera
 2. Jag älskar att se tv.serier men eftersom jag oftast ser via datorn kan jag själv bestämma när och hur mycket. För även om läsningen har stor prioritet så finns det även många andra delar som också är viktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det ju. Man vill ju ha lite av allt, även om läsningen ligger mycket högt upp på listan.

   Radera
 3. Ibland finns det faktiskt viktigare saker än att läsa, som att umgås med familjen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man vill ju inte gå miste om det - bäst att få med lite av varje i livet, även om läsningen inte får bli undanskuffad helt och hållet. Det vore ju fruktansvärt.

   Radera
 4. Lästiden finns nog där om man bara vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är en sån självklar del av vardagen att man knappt ens tänker på att det tar tid :-)

   Radera
 5. jo, livet kan sätta krokben ibland...

  SvaraRadera
 6. varva olika slag av böcker är effektivt, tycker jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar funka bra, tycker jag också.

   Radera
 7. Jag tänker att när jag väl läser, då vill jag läsa med hela min uppmärksamhet, och när jag inte läser, då gör jag det helhjärtat också. Att ha ena ögat på en bok och andra på sällskapet kring middagsbordet blir ju inte bra på något sätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, visst vill man helt och fullt uppleva det man gör. Att läsa lite framför teven kan jag visst göra, men jag har t ex aldrig kunnat/velat läsa något samtidigt som jag var med min son när han var mindre. En sak i taget :-)

   Radera
 8. Jag klarar inte riktigt av ljudböcker. Jag tycker det går för långsamt... Ha en bra fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att det finns ganska många som tycker så. Själv gillar jag att tempot dras ner lite - tycker ibland jag upplever till exempel språket ännu tydligare när jag lyssnar.

   Radera
 9. Det är de där måstena som kan vara jobbiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lite jobbigt blir det allt ibland, men så är det väl i perioder.

   Radera
 10. När jag bodde hos pappa och min styvmamma var det ofta vid lunchbordet då de flesta var iväg i skolan så att vi satt med varsin bok :) Det var mysigt!

  SvaraRadera
 11. Jobbet är nog det som just nu gör mest för att jag inte kan läsa lika mycket som förut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland blir det lite för mycket.

   Radera
 12. Jo, ibland vill man göra annat också. Och ibland måste man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju se till att hinna både med det andra och med läsningen :-)

   Radera
 13. Jag önskar att jag kunde uppskatta ljudböcker mer.

  SvaraRadera
 14. Ja man måste vara lite social med sin familj också, i påsk tänkte jag umgås med familjen och läsa mycket.

  SvaraRadera
 15. Inget är så avkopplande som läsning. Dags att få på recept för stressade nutidsmänniskor.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...