onsdag 25 mars 2015

4 X Selma

Selma Lagerlöf tillhör utan tvekan mina favoritförfattare - ingen kan som hon bygga upp en spännande historia och berätta om fängslande människoöden.
 
Inte sällan finns en blandning av religiösa funderingar och folktro med i hennes berättelser, och ibland är texterna snarast spökhistorier. Men alltid säger de något om människorna, om deras tillkortakommanden och triumfer -  helt enkelt om hur det är att vara mänsklig.
 
Den här fina kvartetten från Novellix är inget undantag. I Dödskallen läser jag om dödgrävaren som inte lyckas bjuda in någon till julmiddagen, och då i sin besvikelse och i vredesmod istället till bordet tar en dödskalle som han hittat i en jordhög på kyrkogården.
 
I Vägen mellan himmel och jord uppenbarar sig döden för en gammal överste, och denne får veta att hans tid mycket snart är kommen. Översten får lust att ge sig ut på vandring denna sin sista dag, och vid ett klassiskt vägskäl måste han välja den väg som betytt mest för honom.
 
Tjänsteanden handlar om en skomakarlärling som hämtar gravmull på kyrkogården, för att till skomakaren skaffa en spirrtus - ett slags hjälparväsen som ska förändra hans liv. Här har vi klassisk spökstämning i kubik, och när lärlingen inte förmår lämna ifrån sig gravmullen han förvarar i en liten ask, börjar han förändras.
 
I Frid på jorden firas det jul, och mitt i husbondens läsning av guds ord märker hans vuxna dotter hur ytterdörren öppnas på glänt och en grå och oansenlig gestalt slinker in i stugan. Det är en kvinna, utmärglad, täckt i trasor med ansiktet halvt gömt bakom grånat hår - men vem är hon egentligen?

Läs de här novellerna, och njut av de vackra omslagen!
 

4 kommentarer :

  1. Jag håller verkligen med dig - Selma kan man alltid återvända till och finna guldkorn! :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...