lördag 3 september 2016

Lena Einhorn på Kristianstad bokfestival

Nu är Kristianstad bokfestival i full gång. Tyvärr kommer jag inte att hinna besöka den så mycket som jag hade hoppats, men igår var jag i alla fall och lyssnade när Lena Einhorn berättade om sin kommande roman Madeleine F.

Jag gillar verkligen Lena Einhorn och har läst både hennes roman Siri (om Strindbergs fru Siri von Essen) och Blekingegatan 32 (om Greta Garbo).

Den här gången är det inte en verklig person som stått modell för romanen. Istället handlar den om en ung kvinna som börjar på en skrivarutbildning. Första tillfället på en ny kurs ledd av en ansedd författare konfronteras studenterna med den mystiska Madeleine F. Läraren tar nämligen fram små lappar som visar sig vara annonser erbjudande olika tjänster som balettlektioner, översättning och musikundervisning. Alla är undertecknade av en Madeleine F och har samma telefonnummer som kontaktuppgift. Men vem är egentligen denna Madeleine F som verkar behärska så många olika konster till perfektion?

Läraren tycker att skrivarstudenterna ska använda Madeleine F som inspiration för texter som sedan kan bli till en gemensam antologi. De flesta studenterna blir entusiastiska men bokens huvudperson tycker det känns fel att hitta på saker om en person som ju faktiskt finns på riktigt. Hon blir helt besatt av att försöka ta reda på vem den verkliga Madeleine F är.

Lena Einhorn berättar och läser ur sitt A4-manus så att man blir helt fascinerad. Jag ska absolut läsa Madeleine F när den väl kommer ut.

Idag fortsätter Kristianstad bokfestival och förhoppningsvis kan jag åka och lyssna på Jessica Schiefauer framåt kvällen. Det hade varit väldigt kul.

2 kommentarer :

  1. Så roligt att du fick höra Lena Einhorn berätta! Jag tyckte väldigt mycket om hennes Siri och planerar att läsa Blekingegatan 32. Tack för tipset om hennes kommande bok! :-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...