torsdag 15 september 2016

Novellernas egen fest

I lördags var jag på festligheter i min gamla studentstad. Litteraturhus Lund arrangerade för andra året en Novellfest - både under lördagen och söndagen var det program på dagtid, men jag hade siktat in mig på lördagens Novellkväll på Lunds konsthall.

Det var ett litet och intimt arrangemang - kanske fanns det plats för sextio personer (nu gissar jag lite) så alla satt nära den lilla scenen och personerna som framträdde. Fyra olika författare läste upp varsin novell och det bjöds också på trolleri av Malin Nilsson och underskönt gitarrspel av Dante Lenniger.

Först ut var Maxim Grigoriev som läste "Genuas tystnad", en alldeles nyskriven novell. Han är annars känd för sin novellsamling Städer som belönades med Borås Tidnings Debutantpris 2015.

Cecilia Davidsson har flera titlar bakom sig, både för vuxna och barn. Hon läste novellen "Badkar på Kungsholmen" ur samlingen Höga berg, djupa dalar. En riktigt humoristisk och träffsäker novell.


Tredje författaren på scen var Hans Gunnarsson som läste "Fas 4", en novell som utspelar sig på arbetsförmedlingen. I övrigt är ju Gunnarsson högaktuell med romanen Rum för resande som jag är riktigt sugen på att läsa.Kvällen avslutades med att tidigare Augustprisnominerade Stina Stoor läste "Älskaren" ur novellsamlingen Bli som folk. Och som hon läste. Nog för att alla andra var skickliga, men Stina Stoor riktigt glänste. Jag säger som jag sagt så många gånger förr - om du inte läst Bli som folk borde du göra det omedelbums.


Till sist, en bild på dem alla tillsammans (inklusive konferencier Anders E Larsson, magikern Malin Nilsson och gitarristen Dante Lenniger):


I förgrunden skymtar faktiskt kalufsen på en av mina lärare från Kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet - att prata en stund med honom var ytterligare en trevlig detalj denna kväll.

Novellfesten och speciellt Novellkvällen är verkligen något jag kan rekommendera - blir det en tredje upplaga nästa år ska jag försöka vara där.

4 kommentarer :

 1. Så trevligt! Kul att lyfta fram bra noveller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en mycket bra idé och det fungerade verkligen att bara sitta där och lyssna :-)

   Radera
 2. Så roligt att få läsa hur du upplevde Novellfesten! Då jag var där förra året, besökte jag dagarrangemanget på lördagen, men hoppade över kvällsfesten och söndagen. Det låter som att man bör se till att uppleva även lördagskvällens evenemang. Tack för ditt fina inlägg! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Och jag missade tyvärr aktiviteterna på dagtid...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...