fredag 12 maj 2017

Olikhetsutmaningen: vinnare och förlorare

Eftersom det är Eurovisionfinal den här veckan passar det bra att enligt O låter sin olikhetsutmaning handla om vinnare och förlorare.

Den bok jag vill tipsa om på temat vinnare är Wikas Swarups Slumdog Millionaire. Romanen handlar om Ram Mohammad Thomas som från sin cell i ett fängelse i Mumbai svarar rätt på alla tolv frågor i Indiens största frågesport "Who Will Win a Billion?". Ram är fattig och föräldralös, har aldrig har gått i skolan eller ens läst en dagstidning. Boken skildrar de händelser som gjort att han ändå har svaren på alla frågor och lyckas bli en vinnare.

Boken på temat förlorare skildrar personer som inte lyckas lika väl (i alla fall de flesta av dem), nämligen Irvine Welshs Trainspotting. Boken utspelar sig i Edinburgh och handlar om heroinmissbrukaren Mark Renton och hans kompisar Sick Boy, Begbie, Diane och Spud. Mark vill bli kvitt drogerna och ta sig vidare i livet, men det är inte lätt när hela hans bekantskapskrets knarkar, slåss och begår brott. Också hotet om HIV lurar i bakgrunden. Ni minns kanske filmatiseringen av boken med Ewan McGregor som Mark Renton?

8 kommentarer :

 1. sett båda filmerna och läst Trainspotting, som visades i svt ganska nyligen - även de blir vuxna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trainspotting på teve missade jag - längesen jag såg filmen.

   Radera
 2. Slumdog Millionaire låter som en annorlunda bok. Kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den faktiskt. Och klart läsvärd!

   Radera
 3. jag älskade filmen Trainspotting. gick omedelbart och köpte skivan

  SvaraRadera
 4. Två filmer jag sett utan att ha läst böckerna.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...