onsdag 24 maj 2017

The Essex Serpent

Sarah Perrys roman The Essex Serpent utspelar sig i London och i Essex våtmarker under slutet av 1800-talet. Vi får möta Cora Seaborne som i bokens inledning blir änka och reser med sin son Francis till Essex med förhoppningen att den friska luften och de öppna vidderna ska göra henne gott.

Hon hamnar så småningom i Aldwinter och lär känna prästen William Ransom och hans fru Stella. Alla blir vänner men Cora och Will dras särskilt till varandra. De tycker olika om mycket - Cora håller naturvetenskapen högt och Will framhärdar i sin religiösa världsbild, men ändå söker de varandras sällskap och utmanar varandra med sina tankar.

Ett rykte om boktitelns mystiska "Essex serpent" får fäste när en man hittas död i vattnet. Byborna känner att de blir straffade för något och ger monstret närmast mytiska proportioner. De lever i skräck för vem som ska bli nästa offer, men Cora tror och hoppas att det istället för ett farligt monster kan röra sig om en tidigare oupptäckt art. 

Bokens "Essex serpent" fungerar som en symbol där läsaren själv kan läsa in olika undertexter: är det bara en skröna för att skrämma barnen, eller kanske bara ljuset som lurar oss att se nåt som i själva verket inte är där? Det går att tolka dess närvaro som en symbol för moraliskt förfall och kollektiv skuld. För Cora blir jakten på sjömonstret snarast en symbol för en helt ny värld som väntar på henne nu när hon är fri från sin make. 

Jag tycker om att läsa om de personer som Perry skildrar. Förutom Cora och Will får vi möta läkaren Luke Garrett, Londons kanske främste kirurg som från bokens första sida är ohjälpligt förälskad i Cora. En annan spännande person är Martha, Coras följeslagerska som är socialist och kämpar för Londons fattiga och trångbodda befolkning. Också Coras son Francis är intressant - han är uppenbarligen autistisk och betraktar världen på sitt helt egna sätt. Han samlar på stenar och andra föremål som han ständigt bär runt på i sina fickor. I sitt samlande får han en frände i Stella, Wills fru, som i sitt bräckliga sjukdomstillstånd så småningom också finner trygghet i att omge sig med sina samlingar av olika blå föremål.

Jag gillar den här romanen för symboliken, persongalleriets och stämningens skull. Sen har den ju ett väldigt snyggt omslag också - icke att förakta.


Titel: The Essex Serpent
Författare: Sarah Perry
Utgivningsår: 2016
Förlag: Serpent's Tail
Antal sidor: 418

2 kommentarer :

  1. jag blir nyfiken, sånt vackert omslag!

    Den stulna novellen:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2017/05/den-stulna-novellen.html

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...