onsdag 21 augusti 2019

Höstens böcker enligt Ugglan & Boken

Höstutgivningen är alltid särskilt intressant, med så många böcker att man knappt vet var man ska börja. Här har jag ändå valt ut några som jag är särskilt nyfiken på.


Linda Boström Knausgård, Oktoberbarn

Linda Boström Knausgårds roman Oktoberbarn går redan att köpa. Boken är nog ingen lättsam historia, men efter att ha läst hennes förra roman, Augustprisnominerade Välkommen till Amerika, har jag höga förväntningar.


Boken ges ut av Modernista, och beskrivs så här:

"Linda Boström Knausgårds tredje roman Oktoberbarn är en ursinnig uppgörelse med psykiatrin men också ett allt mer desperat minnesarbete, en ojämn kamp mot dörrar som slutgiltigt stängs, där barndom, ungdom, äktenskap, föräldraskap och skilsmässa flimrar förbi, och människor och platser träder fram i blixtbelysning. En förtvivlad bok helt utan försvar, en berättelse som i grund och botten bara vill finnas kvar."

Lina Wolff, Köttets tid

I dagarna kommer också Lina Wolffs Köttets tid ut. Hon visade med sin förra roman, De polyglotta älskarna, vilken uppfinningsrik författare hon är. Även den här romanen verkar annorlunda och intressant:



"En svensk skribent åker till Madrid för att få inspiration till sitt nästa projekt. I en bar träffar hon en man som tror sig vara förföljd av skaparna till en ljusskygg nätshow som han medverkat i. Han ber henne gömma honom, och i gengäld berättar han sin historia. Det blir upptakten till ett möte mellan skribenten och den diaboliska mirakelgöraren Lucia – ett möte som till slut tvingar skribenten att fatta ett ödesdigert beslut kring sin egen inre essens."

Boken ges ut av Albert Bonniers förlag.

Augustin Erba, Snöstorm

En annan roman från Bonniers höstutgivning är Augustin Erbas Snöstorm, som kommer ut i slutet av september. Erba är en författare som jag länge varit nyfiken på. Hittills har jag bara läst en av hans noveller, så Snöstorm lockar mig verkligen:


"Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.

"Snöstorm" är historien om Tomas och Livli, som möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade.

Augustin Erbas tredje roman handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss."

Bart Moeyaert, Alla är ledsna nuförtiden

Under hösten kommer också ännu en bok på svenska av ALMA-pristagaren Bart Moeyaert. Alla är ledsna nuförtiden är tänkt för åldern 12+, men den passar säkert bra för vuxna läsare också.



Boken ges ut på Lilla Piratförlaget, och beskrivs så här:

"Bianca är tolv år, och borde enligt hennes mamma ha levererats med en instruktionsbok. Hennes lillebror lider av en hjärtsjukdom och får all uppmärksamhet hemma, och hos sin pappa är Bianca inte längre välkommen – han har flyttat ihop med sin mycket yngre flickvän och tycker att det räcker att träffa sin dotter varannan helg.

Bianca säger ingenting – det är något hon är bra på – men det är omöjligt att tysta tankarna som far runt i hennes huvud. Och en dag kommer Billy King på oväntat besök till Biancas vardagsrum. Biancas favoritskådespelerska! Med Billy i närheten inser Bianca så småningom hur hon ska göra för att uttrycka sina känslor."

Sara Stridsberg, Dyksommar


En annan bok egentligen tänkt för yngre läsare är Sara Stridsbergs DyksommarBoken bygger på samma stoff som Beckomberga, men är en bilderbok för yngre barn med illustrationer av Sara Lundberg. Dyksommar finns redan nu att köpa och ges ut av Mirando förlag.


Han Kang, Den vita boken

En av de författare jag ser mest fram emot att lyssna till på Bokmässan i höst är Han Kang. I höst är hon aktuell med Den vita boken, och den vill jag förstås läsa. Återstår bara att se om det hinns med före Bokmässan. Annars kan jag ju hoppas på att få ett signerat exemplar med mig hem från Göteborg.


Natur & Kultur kan man läsa följande om romanen:

"I Den vita boken möter vi en författare som befinner sig i Warszawa för att arbeta. Med den slags hypersensibilitet som blivit Han Kangs signum fäster berättaren sin uppmärksamhet på sin omgivning, dess historia, struktur, färger. En snötäckt europeisk stad långt hemifrån utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom en ovanlig prisma – färgen vit.

Stadens och naturens vita – snön, saltet, månen, en vit fågel – öppnar rum mot en privat sorg, som har med lindor, en spädbarnsskjorta och svepning att göra. I denna mäktiga bok om tomrummet efter en syster som dog efter bara några timmar i livet får Han Kangs centrala teman – liv, död, historia, minne – en mjukare och närmare behandling.

Den är en text som vibrerar av smärta och skönhet, som tecknar den mänskliga anden som både spröd och segt motståndskraftig. Många kritiker menar att den utgör en höjdpunkt i författarskapet."

Tove Folkesson, Hennes ord

Det här är ännu en författare som jag inte hunnit med att läsa, så kanske blir det Folkessons senaste som blir mitt första möte med författaren. Hennes ord ges ut i september på Albert Bonniers.


Det här kan man läsa om boken:

"Hon har alltid funnits där, och snart finns hon inte. Mormoderns ord bär den släkt som vuxit fram på den öländska gården. Berättaren Tove återvänder dit gång på gång för att rädda ord och minnen. Vill bli en fortsättning. Så kommer hon och hennes fru fram i kön på Reproduktionsmedicinska. De har längtat och är nära nu, tror hon. Och äntrar en klinisk värld av donatorregister, frysåterföringar och kuratorsamtal. Men döden ligger där ute på trappen. Och i gårdens vårdträd rasslar frökapslarna, gula redan. Det är sommar.

"Hennes ord" handlar om att längta efter barn, men också om att förlora den sköra drömmen i ett brutalt möte med verkligheten. Det är en berättelse om en gren som håller på att knäckas, en kärlek som måste tas tillvara."

Niklas Natt och Dag, 1794

Precis som många andra läste jag Niklas Natt och Dags 1793 med stor förtjusning. I höst kommer 1794, andra delen i en tänkt trilogi.


Forum förlag beskriver boken så här:

"Uppföljaren till succéromanen ”1793”, som tagit Sverige och världen med storm. En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för. I den andra delen i Niklas Natt och Dags ”Bellman noir”-trilogi, får vi åter följa Mickel Cardell och Anna Stina Knapp och den myllrande och ruttnande värld som är deras, där vad lite som återstår av den gustavianska ärans prakt är statt i sönderfall. Niklas Natt och Dag visar att han är långtifrån färdig med sin brutala och nakna skildring av det sena 1700-talets mörkaste vrår."

Marion Poschmann, Tallöarna

Norstedts ger i september ut Tallöarna av Marion Poschmann, en roman som verkar riktigt intressant och möjligen lite galen:


"Gilbert Silvester, lärare och forskare med specialintresse för ansiktsbehåring i film, befinner sig i chock. Han har just drömt att hans fru är otrogen och tanken kan inte släppa sitt grepp om honom. När han konfronterar sin fru och hon förnekar någon som helst otrohet tar han det som ett bevis på att hans farhågor i själva verket är sanna.

Han packar en lätt resväska, beger sig mitt i natten till flygplatsen, köper en biljett till första bästa utrikesflygning - och hamnar i Japan. Där snubblar han över ett exemplar av den klassiska japanska poeten Bashõs reseskildringar och bestämmer sig för att ta sig till de omtalade Tallöarna för att se månen stiga över horisonten, ett slags pilgrimsresa för att lämna den inre tumulten bakom sig.

Innan Gilbert ger sig iväg träffar han studenten Yosa som slår följe med honom. Yosa är en ung man med en helt annan sorts resebok i sin hand: Fullständig guide till självmord."

Colson Whitehead, Nickelpojkarna

I oktober kommer en ny bok ut av Colson Whitehead, författaren till Den underjordiska järnvägen som jag verkligen gillade. Nickelpojkarna ges ut på Bonniers:


"När medborgarrättsrörelsen når den svarta enklaven Frenchtown, tar den unge Elwood orden från Martin Luther King till sitt hjärta: Han är lika bra som någon annan. Elwood drömmer om att bli lärare, men ett oskyldigt misstag leder till att han skickas till uppfostringsanstalten Nickel-akademin, för att bli en ”hedervärd och ärlig man”. I realiteten är det en grotesk tortyrkammare där pojkarna misshandlas och utnyttjas. För att överleva söker Elwood tröst i Dr Kings ord. Hans vän Turner tycker att Elwood är naiv, att världen är ond, och att det enda sättet att överleva är genom rävspel och list. Motsättningen mellan Elwoods idealism och Turners cynism leder fram till ett beslut vars efterverkningar blir kännbara i decennier efteråt."

Jag hade kunnat fortsätta här ett bra tag, med fler exempel på vad jag ser fram emot i höstens utgivning. Men jag tror det får räcka så här.

Vad ser du fram emot att läsa i höst?

4 kommentarer :

  1. kan bara instämma. Tove Folkessons bok är så vacker så jag vill läsa den bara för det. Linda Knausgård har jag inte läst något av tidigare, men den här verkar intressant. Han Kang så klart och tack för tipset om Tallöarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod! Det verkar finnas hur mycket intressant som helst.

      Radera
  2. Det finns verkligen så många böcker jag ser fram emot, en riktig bokhöst. Den nya av Sofia Lundberg t.ex, och såklart Jussi Adler-Olsen och Jojo Moyes nya böcker!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns massor av intressant! Jussi Adler-Olsen har jag faktiskt aldrig läst, men det kanske jag skulle göra.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...