lördag 31 augusti 2024

Novellresan i augusti: Sammanfattning av 1800-talets London

Novellresan i augusti månad innebar läsning av noveller som utspelar sig i 1800-talets London. Jag läste totalt tre noveller på temat.


Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

Jag inledde läsningen med Louisa May Alcotts "Lost in a London Fog", en novell som beskriver två självständiga amerikanska damers försök att ta sig hem genom London-dimman, med hjälp av en opålitlig taxichaufför.  

Därefter blev det två noveller av Arthur Conan Doyle. Båda har Sherlock Holmes som huvudperson och båda utspelar sig just i London. "Den blå karbunkeln" är namnet på en viss ädelsten som dyker upp på ett högst oväntat ställe. Handingen tar oss bland annat till Tottenham Court Road och marknaden vid Covent Garden.

"The Adventure of the Resident Patient" handlar om Doktor Percy Trevelyan som samarbetar med en viss Mr Blessington. Denne betalar för Trevelyans läkarmottagning mot att han själv också får bo i huset och ha nära till läkarvård. Arrangemanget fungerar till en början väl, men efter något år börjar Blessington plötsligt uppträda alltmer nervöst. Både läsaren och Trevelyan undrar förstås vad det beror på. 

Hur har det gått med er novelläsning?

2 kommentarer :

  1. Jag läste också 'Lost In A London Fog'. Rätt charmig på sitt vis. Sedan blev det två av Dickens, men det var inget London i dem, visade det sig, så totalt alltså bara en novell på temat. Men med tanke på att detta varit min sämsta läsmånad på 7 år eller något, så är jag rätt nöjd ändå :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...