måndag 30 september 2024

Novellresan i september: Sammanfattning av Barndomslandet

Under september månad har vi i Novellresan 2024 ägnat  oss åt texter som skildrar barndomen

Jag läste tre noveller av Astrid Lindgren och gillade dem (förstås) alla. Dessutom hann jag precis med en novell av Katherine Mansfield, vars noveller jag också är förtjust i.

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

I novellen "I skymningslandet" möter vi pojken Göran som inte kan gå på grund av sitt dåliga ben. Hela dagarna ligger han i sängen och läser eller ritar. Han märker att hans mamma är ledsen för det där med benet. Men varje kväll i skymningen händer det något fantastiskt. Då kommer nämligen Herr Liljonkvast och tar med Göran till Skymningslandet, där allt är möjligt och inga begränsningar spelar någon roll. 

"Prinsessan som inte ville leka" handlar om prinsessan Lise-Lotta som inte vet hur man leker. Hon har massor med fina leksaker och en vacker slottsträdgård att vara i, men hon har inga andra barn runt sig. En dag upptäcker hon en liten gallergrind längst nere i trädgården, och där - på andra sidan - står en flicka i rutig klänning med en docka i famnen. 

I "Allrakäraste syster" har Barbro fått en lillebror, och hennes mamma verkar tycka mer om lillebror än om Barbro. Men Barbro har en hemlighet. Hon har en tvillingsyster som bor i den Gyllene Salen under marken vid rosenbusken. Systern heter Ylva-li och hon kallar alltid Barbro för Allrakäraste syster. Tillsammans leker de med sina hundar Ruff och Duff, badar och rider genom landskapet på sina hästar Guldfot och Silverfot.

Jag läste också "The Voyage" av Katherine Mansfield, en novell om flickan Fenella som går ombord på en båt för att tillsammans med sin farmor resa hem till henne och farfadern. Som läsare förstår man snart att Fenellas mamma har dött, och resan över vattnet blir som en symbol för en ny start i livet. Briljant, som alltid när det gäller Mansfields noveller.

Hur har det gått med er novelläsning?

1 kommentar :

  1. Jag läste Snöblandat regn, känns kul att ha lyckats vara med en månad då det inte lyckats så bra under sommaren.. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/09/25/novellresan-snoblandat-regn/

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...