torsdag 29 januari 2015

Fin fyra från Novellix

Just den här kvartetten ur Novellix utgivning  köpte jag egentligen mest därför att jag var nyfiken på John Ajvide Lindqvists Speciella omständigheter, men på köpet fick jag stifta bekantskap med tre andra författare som jag faktiskt aldrig tidigare läst.
 
Först ut var Till havet av Stefan Lindberg, en novell om fyra vuxna systrar och deras egenheter. Berit, den äldsta, tror att hon vet allt om de andra, Maria har reumatism och ständig värk, Stina och Kerstin håller sig lite för sig själva i en egen gemenskap dit de inte släpper in någon annan. Lägg en rejäl lottovinst till denna utgångspunkt, och du kan ana att inget blir sig likt.
 
Ida Jessen beskrivs som en av Danmarks främsta novellister och att döma av En utflykt anar jag att detta nog är sant. Tove och Larna är väninnor, men när Tove träffar Max och blir blixtförälskad blir det alltmer bara honom som hennes liv kretsar kring. Hon anpassar sig efter hans vilja, förmodligen lite väl mycket, men trots att hon märker detta verkar hon ändå inte kunna vara utan honom. När Larna efter lång tid kommer på besök blir det tydligt hur annorlunda Tove har blivit, och hur högljudd och tafflig Larna plötsligt verkar.
 
Så till John Ajvide Lindqvists Speciella omständigheter, som är en klassisk skräcknovell. Ett gift ungt par med en bebis på väg, ser en husannons i en tidning och blir nyfikna. Priset är lågt och som en slags förklaring längst ner i annonsen står det "(OBS! speciella omständigheter)." Paret funderar på vad dessa omständigheter kan vara, men åker ändå på mäklarens visning - de behöver ju ett hus till sin växande familj. I sann Ajvide-anda förstår ni säkert att det är något kusligt med det där huset, närmare bestämt något som har med husets källare att göra...
 
Till sist, Helena von Zweigbergks novell Vad det såg ut som. Den här finstämda novellen handlar om vänskapen mellan två flickor i tioårsåldern, men också om rädslan för allt det farliga där ute i omvärlden, som plågsamma djurförsök och krig. Jag tyckte det var kul att äntligen läsa något av Helena von Zweigbergk, vilket jag länge tänkt göra.
 
En fin kvartett är det, men om jag skulle välja ut en favorit får det bli Ida Jessens En utflykt.  
 
 
Titel: Till havet
Författare: Stefan Lindberg
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 27
 
Titel: En utflykt
Författare: Ida Jessen
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 45
 
Titel: Speciella omständigheter
Författare: John Ajvide Linqvist
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 43
 
Titel: Vad det såg ut som
Författare: Helena von Zwiegbergk
Utgivningsår: 2014
Förlag: Novellix
Antal sidor: 29

8 kommentarer :

 1. Låter spännande den här kvartetten :) och jag har inte läst någon av författarna förr. På min blogg skrev jag förra veckan om hur just novellerna räddar mig nuförtiden då jag inte alltid har tid att läsa längre än så. Romanerna blir tyvärr lidande. Dessa kan jag tänka mig att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillade dem och gillar Novellix idé om små novellböcker överhuvudtaget.

   Radera
 2. tack för tips om ny kvartett! Ida Jessen tror jag mig ha läst.
  jag tittade efter dig i Kristianstad, men kunde inte se dig. kan tyvärr inte vrida huvudet 180 grader och ingen skvallerspegel hade jag! men jag tyckte att Kristina Sandberg var jättebra. och hon gav en bra bakgrund till romanerna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det bra! Jag spanade efter dig också, men såg dig inte. Misstänker att du satt betydligt längre fram än jag - jag kom ganska sent.

   Radera
 3. De här novellerna känns som något för mig. Författarna är nya för mig. Varmt tack för tipset! :-)

  SvaraRadera
 4. Intressant! Jag har köpt en hel del andra från Novellix; några ryska klassiker bland annat. Den här kvartetten är nog något för mig!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...