lördag 16 april 2016

3 x läslustmedicin

För ett tag sen funderade jag ju på bloggens vara eller icke vara. Nu märker jag att det ändå - trots stort fokus på annat - allt oftare smyger sig på ett behov av att klicka runt lite på bloggen och rentav skriva ner en tanke eller två. Gott så, tänker jag.

Nu tänker jag till exempel att jag har läst flera intressanta faktaböcker på sistone, som alla är rena läslustmedicinen. För vad passar bättre för att inspirera till läsning än böcker som handlar just om läsning?
Mina hjältinnor: eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket är en bok där Samantha Ellis beskriver just vad titeln antyder. Och det är riktigt kul att med hennes hjälp återuppleva läsningen av till exempel Svindlande höjder, Jane Eyre och Anne på Grönkulla.En annan intressant bok är litteraturforskaren Anna Smedberg Bondessons Ditt språk i min mun: grannspråkets glädje och gagn. Författaren undervisade under flera år i Köpenhamn och boken handlar mycket om det danska, det svenska och det skandinaviska. I korta essäer läser jag om kulturmöten och litteratur - särskilt ett kapitel där studenter arbetar med översättningar till danska och norska av Edith Södergrans Dagen svalnar fångar mitt intresse.
Till sist en bok jag läser just nu, Reading Like a Writer: A Guide for People Who Love Books and for Those Who Want to Write Them av Francine Prose. Här finns massor av inspirerande exempel på intressanta passager från olika böcker, och ett resonemang om hur författare egentligen gör för att få fram vissa effekter. Väldigt inspirerande.


8 kommentarer :

 1. tack för intressanta tips! Mina hjältinnor har jag läst, men de andra två måste jag kolla!

  SvaraRadera
 2. Oj, vilka intressanta boktips. Mina hjältinnor har jag funderat på att läsa, men ännu ej hunnit. De andra två är helt nya för mig, men verkar mycket intressanta. Tusen tack för tips! :-)

  SvaraRadera
 3. hej Helena! jag har läst en novell till: http://mrscalloway.blogspot.se/2016/04/aurore-bunge.html

  SvaraRadera
 4. Alla tre låter intressanta! Kul med inspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kul med böcker som handlar om böcker!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...