torsdag 18 augusti 2016

Veckans utmaning: Min bästa danska...

Kulturkollo har dragit igång med sina veckoutmaningar och den här gången ska vi resa över sundet till Danmark. Utmaningen går ut på att göra en best of-lista med våra danska favoriter:

1. Min bästa danska författare/bok
2. Min bästa danska film
3. Min bästa danska TV-serie
4. Mitt bästa danska kulturtips (kan vara vad som helst som du gillar t.ex. musik, mat, konst, en plats, en person)

1. Här måste jag svara Peter Hoeg trots att det var ett tag sen jag läste nåt av honom. Men länge var Fröken Smillas känsla för snö min stora bokfavorit och hans De kanske lämpade är riktigt, riktigt bra. En uppstickare får bli Ida Jessen som jag bara läst en enda novell av (En utflykt), men där jag anar att jag kommer att gilla annat hon har skrivit också.

2. Får man ta en film som utspelar sig i Danmark men som kanske inte egentligen är dansk...? Jag vet inte om det är min största filmfavorit, men nyligen såg jag A Royal Affair med Alicia Vikander och Mads Mikkelsen i huvudrollerna och gillade den. En gammal favorit är annars Italienska för nybörjare - en charmig och rolig film.

3. Teveserie då...? Jag tänker ofta att jag borde bli bättre på att följa de där serierna som alla andra pratar så mycket om. Men sen hinns det inte riktigt med. En favorit som har några år på nacken nu är ändå Den som dräper med Laura Bach och Jakob Cedergren.

4. Danska kulturtips är lättare för det finns helt enkelt så mycket fantastiskt att uppleva i Danmark. Att bara strosa runt i Köpenhamn är ju trevligt, och om man besöker mysiga Helsingör kan man titta inom på "Kulturvarvet" som jag skrivit om här. I övrigt måste jag också nämna konstmuseet Louisiana där man just i skrivande stund kan möta författare på Lousiana Literature men som också annars är en av mina favoritplatser. Till sist, Skagen är otroligt vackert  - dit hade jag gärna rest tillbaka.

Nu ser jag fram emot att läsa om alla andras danska favoriter.

12 kommentarer :

 1. Skagen skulle jag vilja besöka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är jättefint! Fantastiska stränder och så konsten förstås.

   Radera
 2. A Royal Affair var fin - bor i Göteborg men inte ofta i Danmark...

  SvaraRadera
 3. Den som dräper gillade jag också, danskarna kan detta med film och TV. Men vad är nu detta, ännu en film med Alicia Vikander som jag har missat :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Alicia Vikander men har säkert missat andra av hennes filmer.

   Radera
 4. Louisiana Literature - vilket tips! Hinner inte i år, men kommer definitivt försöka ta mig dit en annan gång. Tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättekul men faktiskt lite för trångt för såna stora namn och stor publik. Men vilken miljö! Louisiana är ett favoritställe!

   Radera
 5. Italienska för nybörjare är ju underbar!

  SvaraRadera
 6. Jodå, A Royal Affair klassar in som dansk genom sin verklighetsbasering om inte annat. Jag har varit vid det som är kvar av Hørsholms en gång stora slott där det hände.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...