tisdag 13 juni 2017

Tematrio - katastrofer

Hos Lyran är det böcker om katastrofer som gäller för veckans tematrio. Jag hittade tre som alla handlar om skeppsbrott.

1. Mitt första tips är Yann Martels roman Life of Pi, där sextonåriga Pi och hans familj är på väg över havet från Indien till Nordamerika tillsammans med djuren från det zoo de drivit. När det blir storm och skeppet sjunker är Pi den enda i familjen som klarar sig. Han lyckas ta sig upp i en livbåt men märker snart att han inte är ensam. Med i båten finns en hyena, en orangutang, en skadad zebra och den livsfarlige tigern Richard Parker.

2. I Shakespeares pjäs The Tempest (Stormen) har Prospero, hertigen av Milano, och hans dotter Miranda tvingats leva i tolv år på en avlägsen ö efter att ha blivit satta på en flotte i havet. I sitt sällskap har de Caliban, en vilde som de har som sin slav. Antonio och Alonso med sällskap (som ligger bakom Prosperos bannlysning) befinner sig på ett skepp på havet. Med hjälp av sina magiska krafter skapar Prospero en storm som gör att fartyget förliser. De skeppsbrutna lyckas ta sig i land på Prosperos ö och hans hämndplaner kan sättas i verket.

3. Till sist, ännu ett skeppsbrott. I Charlotte Rogans bok Livbåten kämpar de överlevande från den förlista oceanångaren Empress Alexandra för sina liv. 39 personer trängs i en livbåt som är alldeles för liten. Frågan är vilka som är starka nog för att överleva.

18 kommentarer :

 1. har inte tänkt på dessa som katastrofer... sett filmen och en underbar teateruppsättning av Stormen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir kanske inte ett katastrofalt resultat för alla inblandade, men jag tycker nog att skeppsbrott är en tillräcklig katastrof :-) Stormen är en fantastisk pjäs! Har bland annat sett den med Jonas Karlsson som Caliban.

   Radera
 2. "En vilde som de har som slav." Jo jo! Robinson Crusoe nästa ;)

  SvaraRadera
 3. Life of Pi och Livbåten har jag läst och jag tyckte båda var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var mest förtjust i Life of Pi av de båda.

   Radera
 4. har inte läst Livbåten men de båda andra. och jag gillade inte Life of Pi och inte filmen heller. har svårt att sätta fingret på varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läste Life of Pi när den kom ut och förstod inte riktigt finessen med den, men sen dök den upp i bokcirkeln och jag läste igen. Då gillade jag den verkligen!

   Radera
 5. Jag har inte läst någon av dina böcker men tänkt läsa Life of Pi

  SvaraRadera
 6. Har inte läst någon av böckerna. Livbåten har jag dock så någon gång blir den säkert läst.

  SvaraRadera
 7. Livbåten har jag varit nyfiken på ett tag nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut läsvärd, men kanske inte en av mina favoritböcker... Spännande i alla fall!

   Radera
 8. Livbåten försökte jag mig på, men hoppade överbord innan den var utläst. ;)
  Inte läst de andra två böckerna heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan förstå hur du resonerade även om boken absolut har sina poänger, i mitt tycke :-)

   Radera
 9. Ja, tema i temat med skeppsbrott, så finurligt!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...