lördag 28 mars 2020

My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh

Jag blev väldigt förtjust i Ottessa Moshfeghs roman Eileen och har därför länge varit sugen på att också läsa My Year of Rest and Relaxation. Nu har det äntligen blivit av.

Romanen handlar om en ung kvinna som till synes har allt. Hon har en examen från Columbia University, hon är smal  och vacker, hon bor i lägenhet på Manhattan som finansieras av hennes arv.

Men inuti känner hon sig tom. Hennes föräldrar är döda, hon har ett destruktivt förhållande med en man som träffar henne när det passar honom, och hennes vänskap med Reva är minst sagt speciell.

Då bestämmer sig huvudpersonen för att hon ska sova i ett år. Hon går till en suspekt psykolog som utan problem förser henne med otroliga mängder preparat som ska få henne att sova, känna sig lugn och dämpa olika känslotillstånd. Sömnen tar över allt mer av hennes liv:

"I was growing less and less attached to life. If I kept going, I thought, I´d disappear completely, then reappear in some new form. This was my hope. This was the dream."

Efterhand som tiden går förstår man som läsare mer och mer av det hon varit med om, till exempel att hennes föräldrars död har påverkat henne mer än hon tror. Jag uppskattar att läsa om en huvudperson som inte är som alla andra. Allt ställs på sin spets i den här historien, men de underliggande förutsättningarna för de här kvinnornas tillvaro i 2000-talets New York, säger en hel del om vår kravfyllda och individfixerade samtid. I all sin galenskap, har berättelsen också en ton av absurd humor.


Titel: My Year of Rest and Relaxation
Författare: Ottessa Moshfegh
Utgivningsår: 2019
Förlag: Vintage
Antal sidor: 2892 kommentarer :

  1. Moshfeghs Eileen är väldigt speciell, blir lite nyfiken på denna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...