tisdag 11 juni 2024

Tisdagstrion: Tre böcker i samma typ av miljö

Den här veckan har tisdagstrion temat "tre böcker i samma typ av miljö." Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder min trio med The Secret History av Donna Tartt, och väljer alltså en miljö som skulle kunna beskrivas som skol- och universitetsmiljö. Boken handlar om en grupp med sex studenter och deras lärare, som ägnar sig åt latin och antik grekisk kultur vid ett prestigefyllt college i Vermont. Boken berättas genom Richard Papen som ser tillbaka på sin tid i gruppen, och de dekadenta händelser som så småningom leder till att allt spårar ur på värsta tänkbara sätt.

2. The Truants av Kate Weinberg utspelar sig också i universitetsmiljö, fast i England. Precis som i The Secret History kretsar berättelsen kring en grupp annorlunda studenter och en karismatisk lärare. Här finns passion, svartsjuka och mörka hemligheter, och dessutom en mordgåta.

3. Till sist, ännu en bok i skolmiljö, närmare bestämt Special Topics in Calamity Physics av Marisha Pessl. Boken handlar om Blue som levt ett kringflackande liv med sin pappa gästprofessorn. Sista året på high school tycker pappan ändå att Blue ska tillbringa på ett och samma ställe, så hon börjar på St. Gallway School, där hon blir involverad i en grupp studenter som kallas "De blåblodiga." I centrum för gruppen finns Hannah Schneider, skolans karismatiska filmlärare.

16 kommentarer :

 1. intressanta böcker, inte läst, mina:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2024/06/samma-typ-miljo-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
 2. Jag valde samma miljö, men andra böcker. https://pepparkaksbokhyllan.wordpress.com/2024/06/11/tisdagstrion-i-samma-miljo/

  SvaraRadera
 3. Jag gillar böcker som utspelar sig i skolmiljö så de här skall jag kolla upp. Eller ja, Tarts bok ligger redan i att läsa högen. Mina böcker utspelar sig inte i skolmiljö men kan ses på:
  https://lasfotoljen.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-v-24-tre-bocker-i-samma.html

  SvaraRadera
 4. Intressanta tips! Jag gillar skolmiljöer - har själv det i min trio:
  https://bokologen.se/2024/06/11/tisdagstrion-tre-bocker-i-samma-typ-av-miljo/

  SvaraRadera
 5. Donna Tartts bok har jag läst för ganska länge sedan och tyckte var bra, men inte de andra två. Men nyfiken blir jag.
  http://mosstanten.se/2024/06/11/tisdagstrion-tre-bocker-i-samma-typ-av-miljo/

  SvaraRadera
 6. Donna Tartts bok har jag läst, men jag tror att jag var för gammal för att uppskatta den riktigt ... Här är min trio https://bokslut.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-tre-bocker-i-samma-typ-av.html

  SvaraRadera
 7. Mina tre tisdagsböcker finns nu till beskådande på bastmattan:
  https://bastmattan.blogspot.com/?m=0
  Margaretha

  SvaraRadera
 8. Här är mina tre https://eggetbok.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-vecka-24-titlar-som-herr.html. Länken är konstig för jag såg på fel år först, till mitt försvar för att vara så virrig, jag är förkyld.

  SvaraRadera
 9. Skrev mitt inlägg i går - om skolmiljö, fast på lägre nivå än dina utbildningsanstalter ... Har inte läst nån i din trio, dock. Min här:
  https://klimakteriehaxan.blogspot.com/2024/06/pa-skolbanken.html

  SvaraRadera
 10. PS jag tyckte veckans trio byggde på en himla bra tanke, den tål att upprepas! Nu när ag publicerat min kommer jag på ytterligare minst fem "miljöer" som hade passat att satsa på ...

  SvaraRadera
 11. Jag håller med Klimakteriehäxan att det här var ett tema värt att upprepas. Jag valde en avlägsen miljö.

  https://skrivrobert.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-tre-bocker-i-samma-typ-av.html

  SvaraRadera
 12. har endast försökt läsa Donna Tartt i din trio. det gick bra till hälften. sedan blev det tvärstopp. så var det även med Steglitsan. fråga mig inte varför
  http://mrscalloway.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-v-24-2024-tre-bocker-i.html

  SvaraRadera
 13. Jag valde skolmiljö, men det skulle varit roligt att ta universitetsmiljö https://lottensbokblogg.wordpress.com/2024/06/11/tisdagstrion-v-24-tre-bocker-i-samma-typ-av-miljo/

  SvaraRadera
 14. Mitt boken i din trio har jag inte läst men den verkar intressant, de två andra har jag läst och gillat, Pessls bok var så längesen så jag har fatkitst undrat om jag ska läsa om den.
  Och jag håller med de andra som sagt det att det här temat tål att upprepas, fast jag avslöjade ju redan en annan trio jag hade på gång men valde den här istället.
  https://mittbokintresse.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-tre-bocker-i-samma-typ-av.html

  SvaraRadera
 15. Donna Tartts bok är så bra. Tack för övriga tips. Här kommer mina tre: https://lenasgodsaker.blogspot.com/2024/06/tisdagstrion-tre-bocker-i-samma-typ-av.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...