lördag 30 november 2024

Novellresan i november: Sammanfattning av Biblioteket

Under november månad begav  sig Novellresan 2024 till Biblioteket, och jag läste fyra noveller på temat. Tre av dem hämtade jag från antologin Stories of Books and Libraries, som sig vara en riktig guldgruva.

I "The Exchange" av Ray Bradbury återvänder en soldat till sin barndoms stad och bibliotek, innan han ska dra vidare ut i kriget. Han tycker att allt förändrats, men bibliotekarien, Miss Adams, får honom att återuppleva bibliotekets och böckernas magi från barndomen. Också Miss Adams får känna sig betydelsefull på nytt.

"Community Life" av Lorrie Moore handlar om Olena som kom som barn till USA från Rumänien. Hon har alltid älskat böcker och nu har hon fått arbete på ett bibliotek. En dag träffar hon Nick och så småningom blir de ett par. Men Olena känner sig ensam: "She drove back to the library and sat at her desk. Everyone had gone home already. In the margins of her notepad she wrote, 'Alone as a book, alone as a desk, alone as a library, alone as a pencil, alone as a catalog, alone as a number, alone as a notepad.'"

Också Isaac Babels "The Public Library" kommer från samma antologi, och beskriver tillvaron på ett bibliotek, detta "kingdom of books."

Jorge Luis Borges beskriver även han ett bibliotek, fast på ett helt annat sätt, i den klassiska novellen "Biblioteket i Babel". Här blir biblioteket en symbol för hela universum, med rum i form av hexagoner, alla med samma antal hyllor och böcker som ser likadana ut. Innehållet i dem rymmer alla överhuvudtaget möjliga kombinationer av bokstäver och tecken, och därför finns här allt som går att uttrycka, på alla världens språk.

Hur har det gått med din novelläsning?

Om du vill får du gärna lägga in länkar här i inlägget till det du läst och skrivit om, så kan vi lättare klicka oss runt och ta del av varandras läsupplevelser.

tisdag 5 november 2024

Oktober 2024

Oktober har redan passerat, och det är dags att sammanfatta månadens läsning.

I Novellresan 2024 åkte vi till Stephen Kings Maine. Jag läste tre noveller - en omläsning av en gammal favorit och två helt nya noveller från hans senaste novellsamling. Se vilka noveller jag läste och vad jag tyckte här.


Under månaden blev jag också klar med den tredje delen i Karl Ove Knausgårds serie om Morgonstjärnan. Nu läste jag Det tredje riket och fick återstifta och fördjupa bekantskapen med flertalet personer från den första boken. Jag tyckte särskilt om att läsa ur Toves perspektiv, en kvinna med psykisk sjukdom som i första boken enbart beskrevs genom sin mans ögon. Också Gaute, den äkta mannen till prästen Kathrine, får mer spelrum och min bild fördjupas. De stora skeendet i romansviten, att en mystisk ny stjärna dyker upp på himlen och hur den påverkar människorna på olika sätt, finns också här. Faktum är att tidslinjen är ganska lik den i första romanen, men alltså skildrad ur något andra perspektiv. Det känns lite som att jag tagit del av en - mycket fängslande - säsong två av en serie, men att jag nu - fortfarande - vill veta vart allt ska ta vägen. 

Ö av Sara Bergmark Elfgren hade jag varit nyfiken på sedan den kom ut, och jag blev inte besviken. Romanen handlar om Mirjam och hennes komplicerade relation till sin halvsyster Nia, om mäns våld mot kvinnor, allt skildrat i en laddad miljö från personerna barndom. Många ingredienser som borgar för fängslande läsning alltså. Jag gillade!

Den sista boken jag hann med under oktober var månadens bokcirkelbok, Lisa Ridzéns Tranorna flyger söderut. Den här romanen handlar om den äldre mannen Bo och hans tillvaro, med hunden Sixten och en inte helt självklar relation till sonen. Bos fru bor numera på ett demensboende och hans tillvaro krymper allt mer samman. Hemtjänstpersonalen kommer och sköter om honom och vissa får han bättre kontakt med än andra. När sonen tycker att Bo inte klarar av att ta hand om Sixten längre, växer konflikten dem emellan. Det är en fin och känslomässig skildring, men kanske inte riktigt min typ av bok. Det ska i alla fall bli kul att prata om den i bokcirkeln och se vad alla andra tyckte. Tranorna flyger söderut har utsetts till Årets bok 2024.

lördag 2 november 2024

Novellresan i november: Biblioteket

Under november månad ska Novellresan 2024 ta oss till biblioteket

Bibliotek kan i litteraturens värld vara både betydelsefulla och magiska (kanske precis som i verkligheten). Borges klassiska Biblioteket i Babel är kanske svår att gå förbi i det här sammanhanget, men det finns också annat att välja på. 

Dock tycker jag för första gången i den här utmaningen att det varit lite klurigare än vanligt att hitta just noveller på temat, så om ni kommer på fler tips, får ni hemskt gärna (som ni  brukar) dela med er av dem.

Noveller:

  • Jorge Luis Borges, Biblioteket i Babel
  • Oline Stig, "Konsten att rädda ett bibliotek" (ur Hägring)
  • Ali Smith, Bibliotek (novellsamling)
  • Stories of Books and Libraries (novellsamling från Everyman's Pocket Classics)

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...