tisdag 25 april 2017

Den lilla världen av Johan Blomgren

Jag har läst Johan Blomgrens debut Den lilla världen, en roman som gestaltar ett mångkulturellt Malmö under ett par år i mitten på 2010-talet.

I bokens kapitel möter vi män, kvinnor och barn, med olika bakgrund och erfarenheter. Här finns till exempel Liv som är osäker på om hon ska ta nästa steg i förhållandet med Joseph, Adam med författardrömmarna som motvilligt hjälper kompisen Eb att köra ut pizzor, pojken Mohammed som hittar grannens döda katt och Paolo som dejtar överklasstjejen Bella.

Romanen bygger inte på en enda rak episk linje, utan istället levandegörs staden Malmö genom ett brett spektrum av vardagsskildringar som väver in och ut i varandra. Jag gillar hur personerna ibland dyker upp i varandras berättelser, och hur författaren låter oss leva mitt i deras vardagslunk med små och stora bekymmer.

Förutom att romanen hålls ihop väl rent tematiskt, utgör också skildringen av Malmö med dess olika stadsdelar och miljöer på sätt och vis romanens sammanhållande kitt. Även det faktum att romanen utspelar sig under en begränsad tid blir en enhetsskapande faktor. Jag är också imponerad över hur väl Blomgren lyckas ge individuella röster åt alla sina karaktärer. Staden befolkas av en mängd olika personer, ingen mer framträdande skildrad än någon annan, och ändå är det inte en enhetlig grå massa som beskrivs, utan människor av kött och blod.

Som titeln anger är det världen i det lilla som boken lyfter fram. Även om den stora världen med alla sina ibland oförklarliga skeenden och grymheter lurar i bakgrunden, är det i vardagen vi alla måste leva våra liv. Utifrån de omständigheter som präglar oss agerar vi, på mer eller mindre lyckade sätt. Som en av romanens karaktärer, Frank, konstaterar:

"Allting präglar oss, alla nederlag, varje smekning och slag formar oss till den vi är."

Jag gillade verkligen Den lilla världen. Nu är jag nyfiken på vad författaren kommer att skriva härnäst.


Titel: Den lilla världen
Författare: Johan Blomgren
Utgivningsår: 2016
Förlag: Lo Söllgårds
Antal sidor: 253





2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...