söndag 30 april 2017

Litteralund

I dagarna två har jag varit på LitteraLund, en konferens om barn- och ungdomslitteratur. Programmet höll mycket hög kvalitet och det var en lagom blandning av författare, både svenska och internationella, som skriver allt från bilderböcker till ungdomsböcker.

Läsambassadören  Anne-Marie Körling inledde med att tala om hur vi får unga att läsa - bland annat är det viktigt att själv vara en läsande förebild. Läs alltså när barnen ser att du gör det och ha gärna en trave böcker under armen (funkar kanske inte riktigt i alla sammanhang...). Svenska barnboksinstitutet berättade från sin bokprovning att två teman kunde skönjas under 2016 års barnboksutgivning, nämligen flykt och krig samt normer och inkludering. Vi fick också lyssna på två ALMA-pristagare: Kitty Crowther som vann 2010 och förra årets vinnare Meg Rosoff.

Överhuvudtaget blev det många intressanta samtal under konferensen. Jag gillade särskilt när Pija Lindenbaum och hennes förläggare Erik Titusson ställde frågor till varandra och samtalet mellan de tre ungdomsförfattarna Ann-Helén Laestadius, Anna Ahlund och David Wiberg. Det var också kul att lyssna till Sally Green, författaren bakom succétrilogin Half Bad, som jag blev riktigt sugen på att läsa.

Meg Rosoff

Störst intryck av alla gjorde ändå Meg Rosoff, som förutom samtalet med Kitty Crowther om ALMA-priset, också hade en egen programpunkt där hon samtalade med Daniel Sjölin. Hon är skarpsynt, befriande frispråkig och dessutom rolig  - jag hade kunnat lyssna på henne hur länge som helst. Jag har googlat runt lite och insett att hon har en mycket läsvärd blogg (även om det verkar vara ett tag sen hon uppdaterade den) - se här. Jag har också läst en intressant artikel från The Guardian: How to write ficton: Meg Rosoff on finding your voice.

Med mig hem från LitteraLund har jag också en lång rad böcker att lägga till läslistan:


Du, bara av Anna Ahlund (den har funnits länge på listan)
Sagor om natten av Kitty Crowther (har aldrig läst något av henne tidigare)
Ormbunkslandet av Elin Bengtsson (också sedan tidigare på listan)
Half Bad av Sally Green (köpte jag innan jag åkte tillbaka från Lund)
Kaninhjärta av Christin Ljungqvist (på rekommendation av Linda på enligt O som det var roligt att hänga med på konferensen)
Dagboksanteckningar från ett källarhål av David Wiberg
och så ALLT av Meg Rosoff (jo, jag är sugen på precis allt!)
4 kommentarer :

 1. en sån trappa med gamla klassiker! :)
  (man kan ju inte byta varje månad)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade ju varit nåt! Jag har en alldeles vit trappa upp till andra våningen... hm...

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...