onsdag 30 maj 2018

Att titta ut genom fönstret

Orhan Pamuk har skrivit Att titta ut genom fönstret, en novell som handlar om en ung pojke och hans familj i Istanbul i slutet av 1950-talet.

Novellen rör sig från det lilla till det stora - pojken och hans bror går på fotboll med pappan, de bråkar om idolsamlarbilder och är som syskon är mest. Men det vilar också ett större hot över familjen. En dag när pojken är hemma ovanligt tidigt från skolan, blir han vittne till att pappan kommer hem, packar sina tillhörigheter och lämnar familjen.

Novellens titel är fin - Pamuk beskriver hur människorna i brist på annan underhållning, roar sig genom att betrakta livet som pågår på gatorna utanför husen. Detta liv fortgår ju därute också efter att pappan lämnat dem, och samtidigt fungerar bilden för att visa hur utsatt familjen blir, när alla andra betraktar dem och ser att familjen nu bara består av mamman och de två sönerna.

Jag blev nyfiken på den här novellen eftersom månadens språk är turkiska. Dessutom passar jag på att skriva in den i Läs en novell III, på nr. 14, "Läs en novell av en författare som gett ut mer än tio böcker."

Titel: Att titta ut genom fönstret
Författare: Orhan Pamuk
Översättare: Mats Müllern
Utgivningsår: ursprungligen 2007, i min svenska utgåva 2016
Förlag: Novellix
Antal sidor: 35

2 kommentarer :

 1. oj, så produktiv!
  Oline Stig har också varit ganska flitig:
  http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/05/svarta-stjarnor-av-oline-stig.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oline Stigs noveller är jag riktigt förtjust i!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...