torsdag 23 augusti 2018

Summer av Monica Sabolo

Summer av Monica Sabolo är en roman om en familj där den nittonåriga dottern, Summer, plötsligt försvinner under en picknick. Kvar blir familjen i spillror: pappan, den framgångsrika advokaten, den vackra mamman och Benjamin, sonen som aldrig känt att han riktigt passar in i den glamorösa familjen.

Tjugofyra år senare är det Benjamins berättelse vi får följa. Han går i terapi och kommer allt närmare minnena från den där dagen då storasystern försvann. Hans drömmar blandas med minnen tills han och vi knappt vet vad som är vad. I vardagen kämpar han för att komma tillrätta med sig själv och det som egentligen hände.

Han återvänder ofta till vattnet. Genèvesjön förekommer ofta, både som verklig plats och i Benjamins drömmar där Summer finns under ytan bland fiskarna, med sitt hår som sjögräs. En pool och ett akvarium finns också med i berättelsen och jag gillar hur snyggt Sabolo väver ihop all vattentematik - död genom vatten, återfödelse genom vatten, rening genom vatten.

Boken har stundtals närmast en undergångsstämning och de psykologiska skildringarna av hur och varför människor beter sig som de gör, är fängslande.

Jag gillar verkligen Sabolos Summer.


Titel: Summer
Författare: Monica Sabolo
Översättare: Ulla Linton
Utgivningsår: 2018
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 326

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...