fredag 20 mars 2015

Bokbloggsjerka - bloggen och läsarna

På fredagar ägnar sig många bokbloggare åt att svara på frågan i Annikas bokbloggsjerka, och så också idag.
 
Den här veckan kommer frågan från Carola:
 
"Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar."
 
Naturligtvis är läsarna viktiga för mig som bloggare - utan dem hade mina texter och tankar inte varit en del av det pågående boksamtal som jag tycker en bra bokblogg är. Att skriva en privat läsdagbok hade inte riktigt varit samma sak. Ingen kan ju dessutom förneka att det också är väldigt kul att få kommentarer från andra när man har knåpat ihop en av sina texter.
 
Andra viktiga anledningar till varför jag skriver en bokblogg är förstås lusten att skriva i sig - hade jag inte tyckt att det var väldigt kul att formulera mig tror jag inte heller att jag hade haft en blogg. Att skriva om just litteratur är en självklarhet eftersom jag älskar att läsa och eftersom böckerna ständigt väcker tankar och frågor som det är kul att kunna delge och diskutera med andra.

Carola undrar också hur mycket jag tänker på mina läsare när jag bloggar. Jag är förstås alltid medveten om att läsarna finns där - ibland riktar jag också frågor direkt till dem om jag vill veta deras åsikter om något. Men det är inte så att jag anpassar min blogg eller rentav ändrar på saker bara för att vara läsarna till lags. Min blogg ser ut på ett visst sätt och har ett visst innehåll därför att jag själv vill ha det just så.

Hur man lockar fler läsare till sin blogg är det nog många som skulle vilja veta... Jag tror inte det finns något givet koncept som funkar bättre än något annat, men det klart att innehållet och kvalitén på det man skriver måste spela roll. Om en läsare hittar till din blogg, fortsätter de förhoppningsvis också att läsa, om de gillar det som står där. Det allra viktigaste är kanske därför att skriva med hjärtat och att hitta sin egen stil.

Till sist, några andra mer konkreta saker (inga nya tips här!) är att ta sig tid med läsarnas kommentarer, att besöka andras bloggar och själv ge kommentarer, att lista sig på olika sidor som samlar olika bokbloggar och att kanske anordna en tävling eller utlottning ibland.
 

40 kommentarer :

  1. Skriva med både hjärta och hjärna - verkligen är det ett bra recept! De bloggar jag helst följer är personliga utan att vara privata och har läsningen som nav. Det pasar mig och då återkommer jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En bra beskrivning av det som jag också gillar med en blogg!

      Radera
  2. jag bloggar mest för att böcker är så roligt, locka till läsare är inte det lättaste, andra jippon ger inte så mycket, för bokbloggare läser inte andra inlägg…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att böcker är kul är absolut en av de viktigaste anledningarna!

      Radera
  3. Nu vet inte jag hur andra bloggare är, men bokbloggare verkar vara ett ganska kräset folk. Och då menar jag kräset som något positivt. Det funkar liksom inte att lura dem till sin blogg, gillar de den så kommer de :)

    SvaraRadera
  4. Även om jag stenhårt hävdar att bloggen är till för att roa mig så är det ju naturligtvis så att jag kollar statistiken alldeles för ofta för att det skulle vara hela sanningen. Men som du är inne på så måste det ju ändå utgå från en eget intresse först och främst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollar också statistik emellanåt - bara man inte fastnar i det för mycket, för då blir man nog bara stressad.

      Radera
  5. Tävlingar ÄR kul- jag borde kanske ställa till med någon sån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag - jag är alltid tävlingssugen!

      Radera
  6. Att skriva med hjärtat och hitta sin egen stil är riktigt bra råd :)

    SvaraRadera
  7. En egen stil är nog väldigt viktigt - det är mycket det som skiljer de olika bokbloggarna åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju inte kul om precis allt är likadant.

      Radera
  8. anpassning är inte bra. man måste vara så mycket sig själv som man vågar och kan.

    SvaraRadera
  9. Att skriva det man själv vill skriva om och är intresserad av är nog det bästa konceptet för att få till så bra inlägg som möjligt och för att fortsätta blogga, bloggar man för andras skull tappar man fort intresset.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intresse och lust måste nog styra om det ska bli bra.

      Radera
  10. "Pågående boksamtal" tyckte jag var en klockren beskrivning av en bokblogg =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, en blogg är ju i grunden en slags kommunikation, och om det handlar om böcker är i alla fall jag sugen på att samtala :-)

      Radera
  11. Jag har också funderat på tävlingar, men har varit lite rädd att ingen vill vara med, och då känns det lite pinsamt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är gärna med om du ordnar en tävling! :-)

      Radera
  12. Den egna stilen och skriva med hjärtat är a och o.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som med allt annat skrivande också!

      Radera
  13. Jag håller verkligen med dig i det du skriver. Man skriver ju först och främst för sig själv men det hade inte alls varit lika roligt utan att man har lite läsare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt att någon läser det man skrivit!

      Radera
  14. Även om jag skriver mest för min egen skull(åtminstone i början) så är det alltid kul om någon kommenterar det man skrivit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag också - kommentarer gör mig glad!

      Radera
  15. Att skriva med hjärtat håller jag verkligen med om. Om man gillar det man gör så märks det ju också utåt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog viktigt för att det ska bli bra!

      Radera
  16. Det är sen bra mycket enklare att vara sig själv än att försöka efterlikna/göra som andra. Privat klarar jag t.ex inte av att vara på min blogg, därför skippar jag den biten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, personlig är väl bra, men vid privat går nog gränsen för mig också.

      Radera
  17. Visst är det kul med kommentarer. Kommer ihåg hur den allra första fick mig att inse att det faktiskt fanns någon som läste - det var stort :)

    SvaraRadera
  18. Att gilla att skriva är ju en anledning till bloggandet, och att vara aktiv på andras bloggar med kommentarer (mer än jag orkar just nu) är ett jättebra sätt att få upp statistiken för egna bloggen. Gillar jerkor och annat som gör att man hittar nya bloggar utan att behöva "leta" :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jerkan är verkligen bra för att hitta till nya bloggar.

      Radera
  19. Ja det är oerhört viktigt att kommentera andras bloggar och jag tycker faktiskt det är riktigt roligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker också det är kul, och om man varit där och läst är det ju en ganska lätt sak att också lämna ett avtryck. Men det klart, ibland räcker tiden inte riktigt till.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...