lördag 20 april 2019

Läs en novell IV: Jungfrufödelsen av William Heinesen

I bokcirkeln har vi just nu tema nordisk litteratur, och boken vi läser för tillfället är färöiska William Heinesens novellsamling Gäster från månen och andra berättelser.

Den första novellen i samlingen, "Jungfrufödelsen", passar perfekt in i Läs en novell IV på nummer 20: "Läs en novell där någon är gravid."

Novellen utspelar sig på ett skepp på havet mellan Island och Färöarna i slutet av 1919. Det blåser upp till storm och nere i passageraravdelningen blir alla sjösjuka och kastas dessutom runt i den hårda sjögången. Bara en tapper samling på fyra män sitter kvar uppe i salongen och röker och dricker medan de roar varandra med sånger och dikter.

Mitt i kaoset upptäcks att den sjuttonåriga städerskan Maria är gravid och att hennes värkar har satt igång. Heinesen liknar snyggt skeppets utsatthet på havet vid en kvinnas födsloarbete: "Ihållande bränningar rullade mot fartyget, skrovet vred sig och våndades som en kvinna i barnsnöd." Också för Maria blir förlossningen långdragen och plågsam.

Jag gillar den här novellen och ser fram emot att läsa fler ur samlingen.


Titel: "Jungfrufödelsen"
Ur: Gäster från månen och andra berättelser
Författare: William Heinesen
Översättare: Inge Knutsson
Utgivningsår: 2003
Förlag: Atlantis
Antal sidor: 23

3 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...