onsdag 8 april 2015

Paradisbaden

I Paradisbaden av Akli Tadjer ska huvudpersonen Adele snart fylla trettio och längtar efter någon att dela sitt liv med. Hon driver en begravningsbyrå, vilket inte direkt gör det lättare för henne att träffa en man att älska, och hon misströstar över att hennes liv någonsin ska kunna förändras till det bättre. 
 
Men på hennes trettioårsdag ordnar hennes syster en fest åt henne - det är högklackat, musik och drinkar - och det är då hon träffar Léo.
 
Léo är något så ovanligt som före detta cirkusakrobat, men han är numera gravt synskadad efter en fallolycka. Adele och Léo finner snart varandra och pratar hela kvällen. För att de ska kunna träffas igen, bokar Adele sedan en tid för massage på Paradisbaden där Léo arbetar.
 
Men helt smärtfritt ska inte deras romans utvecklas. Omgivningen förfasar sig över att Adele ska ta på sig ansvaret för en synskadad man. En före detta ska också dyka upp och ställa till det för dem.
 
Jag brukar inte läsa feelgood-romaner särskilt ofta, men just nu kändes det som ett helt rätt bokval. Paradisbaden är lättläst, har en härligt fransk miljö och kärleksskildringarna ger lite behövlig verklighetsflykt. Handlingen är kanske lite väl förutsägbar ibland, men den ovanliga miljön med till exempel arbetet på en begravningsbyrå och ständigt aktuella ämnen som frågor om klass och ursprung, väger upp det lättköpta. Jag slår igen boken med känslan av att ha läst något om vad som egentligen är det viktiga i en människas liv.
 
 
Titel: Paradisbaden
Författare: Akli Tadjer
Översättare: Alexandra Dumas
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 271

4 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...