torsdag 3 mars 2016

När hundarna kommer

När hundarna kommer är som ni alla troligen vet vid det här laget Jessica Shiefauers Augustvinnare i barn- och ungdomsklassen 2015. Och precis som alla andra kommer jag nu att stämma in i hyllningskören.

För boken är riktigt bra. Ämnet är angeläget och det berättas på ett sätt som gör att berättelsen om ett meningslöst mord och en intensiv kärlek mellan två unga människor närmast känns som ett slag i magen.

När Ester och Isak blir kära i varandra är det som att deras förälskelse får dem att vakna upp och se sig själva med nya ögon. De bor i en småstad där inte mycket händer. Det är skolan förstås och fester vid stranden av en sjö. Nu  - äntligen - börjar livet för dem på riktigt.

Men det är också en tid då nynazistiska strömningar drar genom Sverige och Isaks lillebror Anton lockas allt längre in i en gemenskap där han inte borde vara. En dag händer det ofattbara och en oskyldig pojke mördas brutalt. På något sätt är Anton inblandad.

Det är inte bara skildringen av hur en till synes vanlig kille kan bli en känslolös våldsverkare som fascinerar och skrämmer. Jag är också imponerad av hur Schiefauer skildrar Esters alltmer besatta kärlek och uppoffring för Isaks skull. En bok om ett meningslöst och hemskt mord blir till så mycket mer i Schiefauers version. Tanken på hur en stark ungdomskärlek skulle kunna gestalta sig när de inblandade är så nära en tragedi är intressant att utforska. Det känns som om det är precis detta Schifauer har velat göra, och hon gör det på ett fantastiskt sätt.

Läs, om ni inte redan gjort det.


Författare: Jessica Schiefauer
Titel: När hundarna kommer
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor: 298

6 kommentarer :

 1. Ja, det är en riktigt bra och skrämmande bok.

  SvaraRadera
 2. Min bästa bok förra året!

  SvaraRadera
 3. jag var lätt överväldigad av den här skickligt skrivna boken. inte mer än rätt att hon fick Augustpriset

  SvaraRadera
 4. här blev det en novell: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2016/03/solnedgang-av-gustave-flaubert.html

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...