fredag 16 september 2016

The Gap of Time

Jeanette Wintersons senaste bok, The Gap of Time, är en av fem romaner som hittills finns i serien Hogarth Shakespeare. Tanken bakom serien är att nutida författare, som till exempel Anne Tyler och Margaret Atwood, gör sin egen version av en Shakespearepjäs. I Wintersons fall rör det sig om The Winter's Tale.

Det märks tydligt att det är Shakespeares pjäs som ligger till grund för Wintersons roman. Det roar mig att se hur hon hittat moderna motsvarigheter till alla pjäsens personer. Leontes, kungen av Sicilien, blir i Wintersons version Leo Kaiser med det framgångsrika företaget Sicilia. Hans barndomsvän Polixenes blir till Xeno och Leontes fru Hermione kallas i romanen MiMi, men har Hermione som dopnamn.

Det är kring dessa tre som historien tar sin utgångspunkt. I båda texterna misstänker Leo (felaktigt) att Xeno är far till den gravida MiMis barn. Han visar upp en hänsynslös svartsjuka - nästan värre i romanen än i pjäsen. När dottern Perdita har fötts skickas hon bort och kommer att växa upp i en enkel familj utan vetskap om sin kungliga börd. Som det slumpar sig blir hon förälskad i en yngling som är ingen mindre än Xenos son Zel (Florizel hos Shakespeare). Gott om förvecklingar alltså som sig bör när det handlar om Shakespeare, och jag tycker det gör sig riktigt bra också hos Winterson. Hon har skrivit en roman som verkligen känns modern, även om det förstås är svårt att tänka bort och hela tiden läsa romanen mot The Winter's Tale.

Jag tycker också det är kul med de blinkningar till Shakespeare som Winterson lägger in i texten. Som att MiMi en tid arbetade på bokhandeln Shakespeare & Co i Paris eller som när Cameron, en av Leos anställda, tänker så här:

"The fucking fuckers fucked
It crossed Cameron's mind that this was a perfectly good sentence - adjective, noun, verb. Not Shakespeare certainly, but adequate."

Lekfullheten märks också när Winterson skriver in sig själv i en sammanfattning av MiMis karriär:

"MiMi made her acting debut in 2002 on stage at Théâtre National de Chaillot in Deborah Warner's adaptation on The PowerBook - a novel by the British writer Jeanette Winterson."

Betydelsefullt i berättelsen är att Perdita växer upp i en annan familj än den som är hennes biologiska. Med tanke på Wintersons egen uppväxt som adopterad (som hon skrivit om i bland annat Why Be Happy When You Could Be Normal) känns det naturligt att just den här pjäsen är hennes val. Frågan är förstås hur man förhåller sig till det som kunde ha varit och hur man kan leva i en tillvaro där ett ursprung och en annan uppväxt kan samsas.


Titel: The Gap of Time
Författare: Jeanette Winterson
Utgivningsår: 2015
Förlag: Hogarth Shakespeare
Antal sidor: 289

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...