söndag 28 juli 2019

Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert

När belgiske Bart Moeyaert tilldelades 2019 års ALMA-pris blev jag förstås nyfiken på hans böcker. Nu har jag läst ungdomsboken Kärleken vi inte förstår.

Boken är skriven i tre scener och handlar om en familj i upplösning. Första scenen utspelas under en bilfärd, där några syskon reser tillsammans med sin mamma och en man hon träffar, samt dennes hund. De är på väg till den äldre systerns hus och det är uppenbart att barnen inte tycker om mammans nya man. Det leder till och med till våldsamheter mellan mamman och sonen och de yngre syskonen försöker förtränga det som händer runt dem, medan de fantiserar om systerns hus där de ska äta tårta och svalka sig med iskall svagdricka.

I andra scenen kommer ett brev som meddelar att mormodern har dött. Familjen ärver den gamla kvinnan, men det visar sig att de inte bara handlar om pengar och saker. Mormodern ger dem också en människa att ta hand om: Skip de Bootsman. Men vem är han? Och ska han verkligen bo hos dem?

I tredje scenen har brodern flyttat och försöker skapa sig ett eget liv, samtidigt som han saknar familjen och de saknar honom.

Med små medel ger Moeyaert oss ögonblicksbilder där relationerna ställs på sin spets. Varje scen låter oss ana konflikterna, men han skriver oss inte på näsan. Det blir upp till läsaren att foga samman skeendena till en skildring av en familjs komplicerade kärlek till varandra.


Titel: Kärleken vi inte förstår
Författare: Bart Moeyaert
Översättare: Annika Johansson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 107

4 kommentarer :

 1. ny författare för mig, hälsningar från St Ives,
  äventyr:
  https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/07/aventyr-tisdagstrio.html

  SvaraRadera
 2. Den ska jag läsa, låter som något för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Jag gillade och är sugen på att läsa mer av hans böcker.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...