fredag 26 juli 2019

Vi for upp med mor av Karin Smirnoff

Karin Smirnoffs uppföljare till Jag for ner till bror tar vid där den förra boken slutar, och är precis lika bra.

Vi for upp med mor inleds med att Jana Kippo och hennes tvillingbror, Bror, åker upp för att begrava sin mor i hennes hemby Kukkojärvi. Samhället de kommer till visar sig vara starkt präglat av religion och den sektliknande församling som de flesta invånarna är medlemmar i.

Bara de som lever lite utanför samhället verkar inte vara med i gemenskapen, som Magdalena, alkoholiserad och boende i det hus som tvillingarnas mor ägt, och Jussi, en man som med sitt bokintresse och en fru som lämnat honom inte längre passar in i församlingens strikta levnadsreglemente.

Jana håller sig mest till dessa utkantsmänniskor, medan Bror verkar hitta sig en plats i den kristna gemenskapen. Detta oroar Jana som ser sektens baksida, med män som slår och kvinnor som tvingas föda barn efter barn. Hon kan inte lämna byn utan att få Bror med sig.

Liksom i första boken fortsätter Smirnoff berätta med sin säregna stil, präglad av ett ordkargt sätt att uttrycka sig och sammanskrivna för- och efternamn, precis som det skulle låtit att säga dem högt. Jag gillar verkligen den här boken - både handlingen och språket fångar mig direkt. En mycket värdig uppföljare.


Titel: Vi for upp med mor
Författare: Karin Smirnoff
Utgivningsår: 2019
Förlag: Polaris
Antal sidor: 350

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...