torsdag 7 november 2019

Brev från Klara av Tove Jansson

Hos Förlaget hittar man Tove Janssons verk, och den senaste i utgivningen är novellsamlingen Brev från Klara.

Ofta har novellerna inte så dramatiska handlingar, men jag känner igen Janssons lite melankoliska stämning och lågmälda humor. Ofta är personerna ensamma, ibland med ganska speciella egenheter, och det är de små detaljerna som får stor betydelse för deras liv.

I titelnovellen får vi läsa Klaras brev till olika mottagare. Kvinnan som framträder är en äldre dam som vet vad hon vill. Till exempel har hon bestämt sig för att donera pengar till det ålderdomshem hon själv tänker bo på.

I "Resa till Rivieran" möter vi en mor och hennes dotter som åker på semester tillsammans. Det blir kanske inte riktigt som de tänkt sig och köpet av en hatt är en sån där detalj som blir avgörande.

"Bilderna" är en novell som skildrar Victor, en ung konstnär som får ett stipendium för att resa utomlands och måla i en egen ateljé. Vi får läsa brevväxlingen mellan Victor och hans far, och berättelsen handlar lika mycket om förhållandet mellan far och son, som Victors utveckling som konstnär. Den här novellen passar jag också in i på nr 30 i Läs en novell IV: "Läs en novell där ett konstverk finns med."


Titel: Brev från Klara
Författare: Tove Jansson
Utgivningsår: 2019 (men 1991 i original)
Förlag: Förlaget
Antal sidor: 138

6 kommentarer :

 1. Jag har inte läst någonting av Tove Jansson förutom böckerna om Mumintrollen. I bokhyllan står en novellsamling och en romansamling som jag ännu inte läst, det måste jag verkligen göra. Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Alltid trevligt att kunna tipsa om Tove Jansson!

   Radera
 2. tack för tipset. Ha en fortsatt trevlig dag kram Nina

  SvaraRadera
 3. Länge sedan jag läste något av Tove - förutom Trollvinter, som jag läser varje år. Den här kände jag inte ens till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar Tove Jansson och tror nu att jag läst de flesta av hennes böcker... nån har jag kvar ändå, och det är jag glad för :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...