söndag 1 december 2019

Månadens språk är isländska

Idag är det första december och jag kan konstatera att det blivit dags för 2019 års allra sista Månadens språk. I december ska vi läsa böcker översatta från isländskan, ett val som ligger mig varmt om hjärtat. Det är något alldeles speciellt med Island, tycker jag, och boktraven från biblioteket innehåller massor som jag verkligen vill läsa. Återstår att se vad som hinns med.

Island verkar vara bra på deckare, så i min hög finns Arvet av Yrsa Sigudrardóttir, Ön av Ragnar Jónasson och Kvinnor av Steinar Bragi.

Här finns också några romaner som jag länge tänkt läsa: Ärr  och Fröken Island av Audur Ava Ólafsdóttir, och Ásta och Fiskarna har inga fötter av Jon Kalman Stefansson.

En gammal favorit har också kommit med, nämligen Sjón med böckerna Skymningsinferno och Fisk och kultur. Dessutom helt nya författare för mig, genom Gyrdir Elíasson med Bland träden (novellsamling) och Einar Karasón med Stormfåglar.

Klicka på titlarna för att läsa mer om böckerna.

Imorgon sammanfattar vi det som blivit läst från månadens språk i november, som var koreanska. Håll utkik efter det.

8 kommentarer :

 1. Trevligt! Min plan är att komma vidare i Arnaldur Indriðasons deckarserie, som jag egentligen gillar, men av någon anledning inte har läst något ur på ett par år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också läst ganska många av Indriðasons deckare, men också hamnat på efterkälken de senaste åren. Bra idé att ta igen det i månadens språk :-)

   Radera
 2. Jag har också en hel hög här som jag vill läsa: två andra av Sjón, en annan av vardera Sigurdadóttir, Stefansson och Indriðason samt en Laxness och en Grímsdóttir. Men jag får nog vara glad om jag hinner klämma en Sjón.

  Är du helt säker på att du inte tänker köra Månadens språk 2020? För i så fall kanske jag försöker tota ihop en lista själv. Jag tycker att det är så berikande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker. Hur kul jag än tycker det är, har jag bestämt mig för att göra färre utmaningar. Men jag tycker det är jättekul om du vill fortsätta!

   Radera
  2. Scylla, om du tar över utmaningen 2020 hänger jag gärna på. Det har varit en jättekul utmaning! Tack, Helena!

   Radera
  3. Varsågod! Har verkligen gillat utmaningen.

   Radera
 3. Ragnar Jónassons deckre är otroligt bra, jag gillar Audur Ava Ólafsdóttir, Ärr är fin, hon var i Göteborg nu på fredag kväll, orkade inte gå...

  Missa inte Flatömysteriet i svtPlay:
  https://www.svtplay.se/video/24448033/flatomysteriet/flatomysteriet-avsnitt-1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lovande, och tack för tipset om Flatömysteriet!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...