söndag 15 december 2019

1794 av Niklas Natt och Dag

Jag har läst 1794, den andra delen i Niklas Natt och Dags trilogi om Stockholm under det sena 1700-talet. 

Först hade jag faktiskt ganska svårt att komma in i boken. Jag visste att det skulle bli en del utvikningar som inte tog mig direkt tillbaka till det Stockholm där allt slutade i 1793, men om det var beskrivningen av slavön Barthélemy i bokens inledning som fick mig att förlora fokus vet jag egentligen inte. Det gick trögt helt enkelt. 

Efter hand lossnade läsningen ändå och jag fick åter stifta bekantskap med palten Mickel Cardell, som i den här boken lär känna Emil Winge, bror till Cecil Winge som var Cardells kumpan i första boken. Tillsammans försöker de förstå vad som har hänt med ynglingen Erik Tre Rosor som är anklagad för att bestialiskt ha mördat sin hustru under bröllopsnatten. Allt mer tyder på att Tre Rosor inte ligger bakom det brott han anklagas för, utan snarare är i händerna på onda krafter. Jag får också läsa om Anna Stina Knapp från förra boken, vilket jag gillar. 

Precis som i 1793 fascineras jag av den historiska skildringen och de skickligt beskrivna detaljerna som får mig att verkligen uppleva 1700-talets Stockholm med allt sitt elände. Jag vet att många tyckte 1793 skildrade alltför grymma händelser, men jag tyckte på något vis att det passade in i den övriga skildringen. I 1794 är jag faktiskt inte lika säker. Också här ruvar ondskan och vissa detaljer är så vidriga att det knappt går att ta in. Nu ställer jag mig faktiskt frågan om det är helt nödvändigt att grymheterna överträffar varandra för att kunna skriva en bra uppföljare.

Hursomhelst så gillar jag boken. Det är sannerligen inte en skildring jag kommer att glömma i första taget, och jag tycker om blandningen av historisk roman och spänning.

Den sista delen i trilogin, 1795, utlovas hösten 2021.


Titel: 1794
Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2019
Förlag: Forum
Antal sidor: 503

2 kommentarer :

  1. Jag klarade ju inte riktigt 1793, men jag kände mig väldigt ensam om det. Jag mår fortfarande illa - bokstavligen - när jag tänker tillbaka på den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Osmakliga händelser i båda, helt klart.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...