fredag 11 september 2020

Fem en fredag: Namn

Varje fredag ställer Elisamatilda fem frågor som den som vill kan vara med och besvara. Den här veckan handlar frågorna om "namn"

1. Har du eller har haft något smeknamn? Under skoltiden kallades jag för Helle, men det är det ingen som säger längre. Nu är jag alltid bara Helena.

2. Har du velat heta något annat? Jag tror faktiskt alltid jag har gillat mitt namn.

3. Vet du vad ditt namn betyder? Ja, det betyder ”fackla”, ”lysande” eller ”strålande.”

4. Finns det något namn som går igen i din släkt? Nej. 

5. Matchar ett namn med personligheten? Det tycker jag inte. Visst kan det matcha i vissa fall, men det kan lika gärna vara två personer med samma namn som är helt olika varandra. Däremot kan jag i böckernas värld roas av att Charles Dickens ger en ond karaktär i David Copperfield namnet Mr. Murdstone, eller att J.K. Rowling ger namnet Remus Lupin åt Hogwartsläraren som är en varulv (Remus kommer troligen från legenden om Romulus och Remus som grundade Rom och föddes upp av en varginna, efternamnet Lupin påminner om "lupus", vilket betyder varg på latin).


16 kommentarer :

 1. Jätteintressant med dessa namn, hur man än tycker!
  Idag är jag nöjd med mitt men en gång i tiden ville jag byta.
  Min mamma hette Anna men jag tyckte hon skulle kalla sig Annika. Anna som är så fint...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! Ibland ändrar man ju sig ifråga om vilka namn som är fina. Under skoltiden är det kanske viktigt att inte sticka ut för mycket t ex.

   Radera
 2. Svar
  1. Ja, visst är det fyndigt! Hos Rowling finns det massor av exempel på detta - tror hon hade det riktigt roligt när hon kom på alla namn.

   Radera
 3. Det är roligt att läsa om hur olika vi kan se på de namn vi har och de namn vi ev skulle vilja ha.
  Ha en fin helg!
  /Ingrid

  SvaraRadera
 4. vi har gett våra barn namn från gamla släktingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör många - en fin tradition egentligen!

   Radera
 5. Namn och personlighet är lite spännande. Ibland kan jag tycka att ett namn är helt fel på en person. Det har en del med namnets mjukhet och hur jag tycker att den personen är, att göra.

  SvaraRadera
 6. jag tycker att namn kan passa mer eller mindre bra till personerna som bär dem. och på bebisar ser en ofta tydligt vilka namn som passar dem.👀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det kanske. Fast sen kan man nog mycket väl vänja sig vid namnet och inte förstå hur man kunde tycka annorlunda.

   Radera
 7. Så skönt att trivas med det namn man en gång fått. Känner folk som bytt, krångligt.

  SvaraRadera
 8. Rowling är expert på att hitta på namn som gestaltar karaktärerna. Som du nämnde Remus Lupin och även t.ex. Drako och Lucius Malfoy. Mal betyder ju dålig, illa på franska och foy kommer säkert av göra - facio på latin, faire på franska. Lucius alluderar ju till djävulen - Lucifer. För att inte tala om Lord Voldemort. Mort på franska betyder ju död. Kul att du tog upp det!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det kul! Pomona Sprout, till exempel :-)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...