lördag 21 augusti 2021

Sommarläsningen

I sommar har jag möjligen läst lite färre böcker än vanligt, vilket jag skyller helt på fotbolls-EM och OS. Men när jag jämför med förra årets sommarläsning, verkar det i alla fall som att det även i år är precis samma teman som står ut: deckare och Nobelpristagare. 


Jag har läst tre ganska olika deckare: den svenska debutanten Kristina Agnérs Var inte rädd för mörket, Ilaria Tutis Blommor över helvetet som utspelar sig i en italiensk alpby, och Vinterland av danska Kim Faber och Janni Pedersen. Min favorit av de här tre är Vinterland, som inleds med att enorm explosion har ägt rum vid julmarknaden på Köpenhamns Nytorv. Boken är den första i en serie om brottsutredaren Martin Juncker, och jag kommer definitivt att läsa fortsättningen.

Jag hann med två Nobelpristagare under sommaren och det blev pjäser för hela slanten:  Cathleen, Houlihans dotter och De mörka vattnen av W.B. Yeats, och Pygmalion av George Bernard Shaw. Jag tyckte bäst om Pygmalion, som jag förstås känner igen som musikalen och filmen My Fair Lady.

Jag har också läst en del annat och kan till exempel tipsa om Black Sheep av Susan Hill, en roman som handlar om syskonen Ted och Rose Howker som växer upp i gruvsamhället Mount of Zeal. Båda vill något annat med sina liv, men de upptäcker att det inte är så lätt att bryta med traditioner och förväntningar. 

Klicka på länkarna för att läsa mer om böckerna.

4 kommentarer :

 1. intressant sommarläsning, Vinterland är ju inte så somrigt men riktigt spännande bok, kul att du läser Yeats, Susan Hill är bra, vill läsa mer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar också det jag läst av Hill! Har nog bara läst dikter av Yeats tidigare, så det var kul med ett par pjäser.

   Radera
 2. Hoppsan. Vinterland måste jag som jobbar på Kongens Nytorv spana in. Har julmarknaden utanför kontorsfönstret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag! Riktigt bra bok, och det finns en till i serien!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...