måndag 4 april 2022

Tokyo Ueno station: utgången mot parken av Yu Miri

Tokyo Ueno Station: utgången mot parken av Yu Miri är historien om Kazu, en man som lever som uteliggare i Uenoparken i Tokyo. Samtidigt ger boken genom Kazus berättelse en intressant glimt av Japans moderna historia. 

Kazu befinner sig i parken i sitt tillfälliga skjul. Han är en äldre man som lever från dag till dag, håller koll på när det delas ut mat och när parkförvaltningen vill att uteliggarna ska hålla sig undan, till exempel vid ett kejserligt besök i närheten. 

Kazu betraktar parklivet runt sig och lyssnar på andras samtal, och detta får honom att minnas tillbaka till händelser i sitt eget liv. 

Som ung familjefar begav han sig till huvudstaden för att arbeta med byggandet av olika arenor inför att Tokyo arrangerade olympiska spelen 1964. Familjen hade det fattigt, och det här var det sätt han kunde bidra till familjeförsörjningen. Under hela sitt yrkesliv befinner han sig mestadels på avstånd från sin familj, och han känner sig ibland som en främling inför sina två barn.

Kazus liv innehåller flera förluster: av familjemedlemmar, av tillhörigheten till sin hemstad. Till slut lever han alltså sina sista dagar i Uenoparken, tillsammans med andra hemlösa.

Jag gillar den här boken med sin lite melankoliska stämning. På bara drygt 160 sidor får läsaren ta del av både Kazus öde, japansk historia och japanska traditioner. 



Titel: Tokyo Ueno station: utgången mot parken
Författare: Yu Miri
Översättare: Lars Vargö
Utgivningsår: 2021
Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 163



4 kommentarer :

  1. jag gillade den mycket också. och som du säger så mycket på dessa få sidor. och jag har varit där och sett de usla skjul som de hemlösa levde och lever i. alldeles intill ligger också Tokyos nationalmuseum som också har en underbar presentshop

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilka kontraster! Skulle gärna besöka Japan någon gång!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...