söndag 3 juli 2022

Juni 2022

Juni månads läsning har gått i spänningens tecken - det var inget jag hade bestämt mig för på förhand, men nu visar det sig att de flesta böcker jag läst under månaden faktiskt är deckare. 

Jag började med att läsa ut finske Max Seecks Ondskans nätverk, den andra boken i serien om kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor. Den här gången utreder de försvinnandet av influencern Lisa Yamamoto och hennes före detta pojkvän Jason Nervander, som båda saknas efter ett releaseparty i Helsingfors. Precis som i Seecks första bok i serien, Den trogne läsaren, får vi också glimtar ut Niemis eget förflutna, som den här gången verkligen hotar att komma ikapp och förstöra allt för henne. Riktigt spännande läsning.

Jag läste också en lite mer trivsam mordhistoria, nämligen Mordet i prästgården av Agatha Christie. Det här är den första boken där Miss Marple dyker upp och bidrar till en mordutredning. Allt utspelar sig i den idylliska byn St Mary Mead och mannen som hittas mördad är överste Protheroe, en man som flertalet personer hinner uttala sin avsky för innan mordet sker. Perfekt pusseldeckarintrig alltså.

En annan bok jag läst under månaden är Melmoth av Sarah Perry, författaren bakom The Essex Serpent, en bok som jag verkligen gillade. Jag visste faktiskt inte att Perry skrivit fler böcker och blev lockad av baksidestexten om Melmoth, en mystisk kvinnovarelse klädd i svart, ensam och dömd att vandra på jorden i eviga tider. Melmoth söker upp de som är skyldiga och lockar dem att vandra tillsammans med henne. Boken utspelar sig mestadels i Prag och handlar om den brittiska kvinnan Helen Franklin. Hon tillåter sig inga nöjen, sover på en hård brits och äter knappt. En dag får hon ett manuskript av en vän, som verkar nervös och rädd, och inte alls sig själv. Helen läser manuskriptet och börjar känna att någon iakttar henne. Handlingen utlovar verkligen spänning, men tyvärr tycker jag inte riktigt att bokens upplägg fungerar. Storyn är bra, men det är berättat på ett sätt som gör att det inte blir varken särskilt spännande eller otäckt. 

Jag hann med en deckare till, nämligen Slukhål av Tove Alsterdal. Det här är också den andra delen i en serie, och vi får åter igen möta Eira Sjödin, polisassistent i trakten av Ådalen. En man hittas ihjälsvulten i ett ödehus och polisen famlar efter motivet till brottet. Har du inte läst första delen i serien, Rotvälta, kan jag verkligen rekommendera den också.

Till bokcirkeln hade vi valt en helt annan typ av bok, nämligen Eufori: en roman om Sylvia Plath av Elin Cullhed. Jag tyckte mycket om den här boken. Cullhed skildrar Plath så att hon verkligen kommer till liv på boksidorna, och vi får läsa om hennes litterära skapande, hennes äktenskap med Ted Hughes och hennes psykiska ohälsa. Här finns massor att diskutera, till exempel angående mans- och kvinnorollen och skapandet kontra moderskapet, så boken passade bra som läsning just i bokcirkeln. Jag passade också på att läsa en av Plaths noveller, "Johnny Panic and the Bible of Dreams", och en volym med hennes dikter.

När bokcirkeln träffas igen i augusti kommer vi att inleda ett nytt tema som vi kallar "deckare med variation" (så blir det alltså ännu fler deckare framöver). Det är alltså tänkt att vara olika sorters deckare, kanske från olika tider och olika länder eller något annat som gör att boken skiljer ut sig. Vi ska inleda temat med att läsa Kerstin Ekmans Händelser vid vatten. Jag har läst boken, fast för många år sedan, så det ska bli kul att läsa igen och också diskutera den. Det är en bok jag minns som en favorit, även om jag inte kommer ihåg särskilt många detaljer. 

2 kommentarer :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...