tisdag 10 september 2024

Tisdagstrion: Kropp & själ (i handling, titel eller på omslag)

Kropp och själ är temat för veckans tisdagstrio, och det går lika bra om något av orden återfinns i bokens handling, titel eller på omslaget.

Tolka temat på valfritt sätt, tipsa om tre böcker och lämna en länk så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag höll mig till kropp & själ i böckernas titlar, och först ut i min trio är Jokha Alharthis roman Himlakroppar. Romanen beskriver livet i en by i Oman, från 1900-talets början fram till nutid. Tre systrar växer upp och får helt olika liv: Maya gifter in sig i en välbärgad familj, Asma gifter sig av plikt, och Khawla trotsar sin familjs vilja och väntar i åratal på mannen hon älskar. 

2. Philippe Claudels Grå själar är en kriminalroman som tar sin början 1917. I en fransk småstad hittas en tioårig flicka mördad, bara kilometer från fronten där människorna dör i första världskrigets skyttegravar.

3. Sjuka själar av Kristina Ohlsson är en skräckroman med personer som försvinner, en prästgård och nedgrävda järnkors. En extra dimension för mig är att boken utspelar sig i Kristianstad där jag (och Kristina Ohlsson) växte upp. 

söndag 8 september 2024

Augusti 2024

Augusti var en ganska blygsam läsmånad, men jag ägnade ändå mycket tid åt litterära ting, eftersom jag hade förmånen att tillbringa en vecka i Oxford på en litteraturkurs om systrarna Brontë.


På kursen fokuserade vi på Charlotte Brontës Jane Eyre, Emily Brontës Wuthering Heights, och så Anne Brontës The Tenant of Wildfell Hall som var den av romanerna jag läste under augusti månad. Annes böcker är skrivna i en mer realistisk tradition, medan de andra två romanerna är mer gotiska, vilket jag får erkänna tilltalar mig mer. Samtidigt kan man säga att Annes roman kanske var den mest modiga, eftersom den handlar om en kvinna som tar sitt barn med sig och flyr från sitt äktenskap, ett ställningstagande som var närmast otänkbart på den tiden. 

Bara att befinna sig i Oxford med alla sina litterära kopplingar är en ren fröjd. På Christchurch College där jag bodde var Alice in Alice i Underlandets verkliga förlaga dotter till The Dean, Lyras bänk från Philip Pullmans universum står i Oxfords botaniska trädgård, i staden finns länkar till Tolkien, CS Lewis och många andra. 

Också att bo på ett college och vistas i de historiska miljöerna är en fantastisk upplevelse (här finns ju också kopplingar till Harry Potter):


Det blev inte bara fokus på Oxford under månaden, även om det nästan känns så. Temat i Novellresan 2024 var 1800-talets London, så även om jag höll mig kvar i England förflyttades läsningen till huvudstaden. Jag hann inte riktigt med de noveller jag tänkte mig, men här kan du läsa om de som blev lästa, exempelvis två om Sherlock Holmes.

Månadens sista bok blev The Call of the Wild av Jack London, den allra sista boken i bokcirkelns tema om djur. Jag gillar den här korta men riktigt spännande boken om hunden Buck, som tas ifrån sin behagliga tillvaro på en farm i Kalifornien och får ett hårt uppvaknande som slädhund i ett arktiskt landskap.

Efter att jag kom hem från Oxford började jag direkt läsa Philip Pullmans La Belle Sauvage, som utspelar sig när Lyra bara är en bebis, innan händelserna i Pullmans briljanta trilogi The Northern Lights. Det gick alltså inte så bra att slita sig från Oxford. 

Boken inleds med en beskrivning av The Trout i Wolvercote där huvudpersonen Malcolm Polstead bor och arbetar på föräldrarnas pub. Också Godstow Abbey och Port Meadow är viktiga platser i romanen, och jag är glad att jag också hann med en vandring dit en eftermiddag under min Oxfordvecka:




tisdag 3 september 2024

Tisdagstrion: Beatles

Veckans tisdagstrio tar bandet The Beatles som sin utgångspunkt. Som vanligt får du tolka ämnet precis som du vill, men det skulle ju exempelvis kunna handla om författare/huvudpersoner som heter som bandmedlemmarna, låttitlar/textrader om återfinns i böcker, eller kanske rentav en felstavad skalbagge - beetle. Du bestämmer!

Tipsa om tre böcker och lämna en länk, så att vi kan klicka oss runt och ta del av varandras tips.

1. Jag inleder med en författare som heter som en bandmedlem i förnamn, nämligen Paul Auster och hans New York-trilogin. Böckerna i den här romansviten är både ett slags deckare och metafiktion, till exempel i en lek med identiteter. Redan i första delens inledning blir deckarförfattaren Quinn uppringd av någon som vill prata med detektiven Paul Auster. 

2. Mitt nästa tips är en roman som fått sitt namn efter en Beatles-låt, nämligen Norwegian Wood av Haruki Murakami. Låten omnämns redan i romanens inledning, när Toru Watanabe sitter på ett plan och får höra en orkesterversion av Beatles-låten. Genast förflyttas han i tankarna till sextiotalet och tiden han tillbringade med sin klasskamrat Kizuki och dennes flickvän Naoko. Jag gillar både låten och boken.

3. Till sist, Stargate av Ingvild H. Rishöj, där titeln (i alla fall nästan) har Ringo Starrs efternamn i sig. Boken berättas av flickan Ronja vars pappa är alkoholist. Ronja och hennes storasyster Melissa får mestadels klara sig själva, och när pappan missköter ett tillfälligt jobb som julgransförsäljare tar Melissa över arbetet. Också Ronja får en viktig uppgift. 

söndag 1 september 2024

Novellresan i september: Barndomslandet


September är här och därmed är det dags att presentera ett nytt tema i Novellresan 2024

Under den här månaden ska vi läsa noveller som utspelar sig i "Barndomslandet." Det kan till exempel innebära noveller som är skrivna för barn, eller helt enkelt noveller som skildrar något som har med barndomar att göra.

Läs en av novellerna jag tipsar om, läs flera eller läs alla - du väljer! (det går förstås också lika bra att läsa helt andra noveller på temat). 




Noveller:

Stig Dagerman, Snöblandat regn 

Tove Jansson, Det osynliga barnet

Astrid Lindgren, I skymningslandet

Astrid Lindgren, Prinsessan som inte ville leka

Bodil Malmsten, "Morfar och statistiken" (ur Svartvita bilder)

Bodil Malmsten, "Mitt livs värsta julafton" (ur Svartvita bilder)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...