fredag 23 augusti 2013

Bokbloggsjerka - Vad säger ett namn?

Harry Potter och de vises stenDet har blivit dags för en ny bokbloggsjerka, den här veckan med frågeställningen: "Finns det någon karaktär som bär upp sitt namn exceptionellt bra?"

Mitt exempel är hämtat från J. K. Rowlings Harry Potter-serie. Ni vet, pojken som överlever den onde trollkarlen Voldemorts attack, får reda på att han är en stor trollkarl och börjar på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.

Just när det kommer till att namnge sina karaktärer tror jag att Rowling har roat sig kungligt! Många av namnen har en betydelse som stämmer väl överens med karaktärernas personlighet.

En av Hogwarts lärare i försvar mot svartkonster är Remus Lupin. För er som läst böckerna (eller sett filmerna) vet ni att han vid varje fullmåne förvandlas till en varulv. Hans namn är synnerligen väl valt. Remus syftar på den romerska legenden om Romulus och Remus som ammades av en varginna. Efternamnet Lupin kommer av latinets "lupus" som helt enkelt betyder "varg."

En annan av Hogwarts  lärare, Pomona Sprout, undervisar i örtlära.  Också hennes namn speglar hennes personlighet. Pomona kommer från latinets "pomum" som betyder frukt (det finns ju t ex ett äpple som heter Cox Pomona). Dessutom var Pomona fruktens och trädgårdarnas gudinna enligt romersk mytologi. "Sprout" betyder på engelska "grodd" eller "skott", och "to sprout" btyder att spira. Ganska passande namn, eller hur?

Hogwarts vaktmästare - den sure gubben som älskar sin katt, Mrs Norris - heter Argus Filch. Enligt grekisk mytologi var Argus en jätte med hundra ögon som kunde se allt, och det stämmer ju onekligen in på Filch, som alltid är på jakt efter elever som på något sätt missköter sig. Efternamnet Filch har också en passande betydelse. På engelska betyder "to filch" att "stjäla" eller "knycka" och aldrig är väl Filch så lycklig som när han lägger vantarna på något som eleverna olovligen har fått tag på.

Hogwarts har också sina spöken. Ett av dem är Peeves som verkligen gör sitt bästa för att ställa till bus och förstöra för eleverna. Och vad betyder "to peeve" på engelska? Jo, att irritera någon.

Jag skulle kunna hålla på ett tag här, som ni märker...

I somras var jag och familjen på The Harry Potter Studio Tour strax utanför London, något som jag verkligen kan rekommendera! (Det får nog snart bli ett längre inlägg om detta). På bilden här kan ni se den modell av Hogwarts som användes vid inspelningen av filmerna.

12 kommentarer :

 1. Harry Potters värld är ett mycket bra val tycker jag. Namnen är så väl genomtänkta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Rowling har nog lagt ner en hel del tid på att tänka ut alla namn!

   Radera
 2. Jag hade velat vara en fluga på väggen när Rowling döpte alla sina karaktärer :)

  SvaraRadera
 3. Ja, Rowling har verkligen tänkt igenom sina namn, de flesta är ju riktigt bra och passar till karaktärerna :)

  SvaraRadera
 4. Gillar hur ingående du går in på namnen. Några har jag märkt själv när jag läst, medan jag missat andra: Argus Filch och Voldemort (som nämndes i ett annat inlägg). Får mig att undra vad som finns mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns massor! De allra flesta av namnen är noggrant uttänkta - fundera kring Severus Snape eller Lucius Malfoy till exempel. Ett roligt grepp, tycker jag!

   Radera
 5. Vilket spännande inlägg. Nu börjar min hjärna spinna, tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-) Jo, när man börjar fundera på alla namn i Harry Potter-böckerna inser man hur väl uttänkta de är.

   Radera
 6. Roligt, jag tänkte också genast på Potter, som många andra, men din post var trevligt uförlig. Pomona hade jag inte tänkt på, men så heter hon ju oftast helt enkelt "professor Sprout". Vissa översättare har ju gått in för att översätta namnen i Potterverse, det är en utmaning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i Potter är det ju väldigt tydligt hur tanken verkligen är att namnen ska spegla någon egenskap, yrke osv. hos personerna.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...